Home » Politică » DNA cere o altă decizie în cazul Alinei Bica și a altor inculpați din același dosar

DNA cere o altă decizie în cazul Alinei Bica și a altor inculpați din același dosar

Sebastian Rotaru / 19.12.2016, 12:26
DNA cere o altă decizie în cazul Alinei Bica și a altor inculpați din același dosar

DNA a cerut, luni, condamnarea fostului procuror-şef al DIICOT Alina Bica și a altor inculpați într-un dosar de corupție.

În ultimul termen de judecată de la instanţa supremă, procurorul DNA a erut ca Alina Bica, Șerban Pop și Horia Simu să primească pedepse cu executare, în dosarul în care aceștia sunt acuzaţi de fapte de corupţie legate de soluţionarea favorabilă a unui dosar al omului de afaceri Horia Simu, judecat şi el pentru dare de mită, informează news.ro.

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) judecă, luni, ultimul termen în dosaru celor trei.

Procurorul Direcției Naționale Anticorupție (DNA)  le-a cerut judecătorilor să aibă în vedere în pronunţarea sentinţei că Alina Bica era magistrat când a comis fapta şi că nu era cazul să se compromită primind mită de la omul de afaceri Horia Simu. Magistratul a solicitat condamnarea Alinei Bica la o pedeapsă cu executare pentru luare de mită, aplicarea unei pedepse complementare pe o perioadă de cinci ani, confiscarea a 17.500 de euro şi menţinerea măsurilor asigurătorii.

Procurorul a mai solicitat condamnarea la pedepse cu executare a fostului şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală Şerban Pop pentru fapta de complicitate la dare de mită, precum şi confiscarea a 150.000 de euro, şi a lui Horia Simu, pentru dare de mită.

Avocaţii Alinei Bica au solicitat ca acesta să fie achitată, deoarece nu există probe împotriva ei.

După pledoariile finale ale avocaţilor şi după ultimele declaraţii ale inculpaţilor, instanţa va rămâne în pronunţare în acest dosar. Sentinţa nu va fi definitivă şi va putea fi contestată la Completul de cinci judecători al instanţei supreme.

Dosarul se judecă de un an şi trei luni la instanţa supremă şi până luni a avut 25 de termene.

În septembrie 2015, fosta şefă a DIICOT Alina Bica şi fostul şef al ANAF, Şerban Pop, au fost trimişi în judecată pentru luare de mită şi respectiv complicitate la dare de mită, pentru soluţionarea favorabilă a unui dosar al omului de afaceri Horia Simu, acuzat de dare de mită.

“La data de 8 noiembrie 2014, inculpata Bica Alina Mihaela, în calitate de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, a primit, pentru sine, în mod indirect, printr-un intermediar (martor denunţător în cauză), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la inculpatul Pop Şerban. Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de omul de afaceri în tranşe, pe parcursul a opt luni, în cursul anului 2014, inculpatului Pop Şerban, pentru ca acesta să o remită în scopul menţionat mai sus”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii susţin că, în schimbul banilor primiţi, Alina Bica ar fi determinat înlocuirea procurorului de caz şi ar fi făcut presiuni asupra unui alt subordonat de-al său, pentru a fi pronunţată o soluţie de clasare în dosarul în care Horia Simu era urmărit penal.