Home » Politică » Dosar penal » Dosar Gabriel Oprea: „Maestrul” abuzului în serviciu

Dosar Gabriel Oprea: „Maestrul” abuzului în serviciu

Luminita Nitoiu / 30.11.2016, 23:44
Dosar Gabriel Oprea: „Maestrul” abuzului în serviciu

Gabriel Oprea are, de curând, trei dosare penale deschise pe numele său. Un dosar Gabriel Oprea este pentru dare de mită și spălare de bani, celelalte două sunt pentru abuz în serviciu. Prezentăm mai jos punctele principale din fiecare.

Dosar Gabriel Oprea: Moartea polițistului Gigină

Primul dosar Gabriel Oprea este legat de moartea polițistului Bogdan Gigină, unde Oprea este acuzat pentru ucidere din culpă, după ce inițial învinuirea era de abuz în serviciu pentru folosirea ilegală a coloanei oficiale.

Dosarul penal a fost deschis în octombrie 2015, odată cu solicitarea Preşedintelui Klaus Iohannis, către ministrului Justiţiei, de urmărire penală a lui Gabriel Oprea, după ce acesta și-a dat demisia. În primă fază, cererea DNA de urmărire penală fusese respinsă de Senatul României.

Dosar Gabriel Oprea: Limuzina și jacuzzi

În octombrie 2016, a început procesul în care Gabriel Oprea, fost ministru de Interne, este cercetat pentru cumpărarea unei mașini de lux și jacuzzi, pentru uz personal, din fondurile ministerului. Acuzațiile sunt de abuz în serviciu și deturnare de fonduri. Acesta este al doilea dosar cu acuzație de abuz în serviciu, după cel legat de scandalul coloanelor oficiale.

Concret, în acest dosar Gabriel Oprea este acuzat de folosirea banilor serviciului secret al Ministerului de Interne (MAI) pentru achiziționarea unei limuzine Audi A8 (cel mai ieftin model costă 84.000 euro) și a unui sistem jacuzzi, pentru uz personal și exclusiv. Respectivii bani ar fi trebuit să aibă ca destinașie combaterea acțiuni de combatere a corupţiei.

În același dosar sunt judecați și Gheorghe Nicolae, fostul şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi de deturnare de fonduri, Nelu Zărnică, subsecretar de stat la data faptelor, sub acuzaţia de deturnare de fonduri, și Marian-Dănuț Iacob, fost șef al unei structuri administrative la data faptei, acuzat de deturnare de fonduri.

În ziua de 13 iulie 2015, inculpatul Oprea Gabriel, în calitate de ministru de Interne şi ordonator de credite, cu ajutorul chestorului principal Nicolae Gheorghe şi a comisarului șef Pavel Gabriel-Nicolae, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale Departamentului de Informații și Protecţie Internă (DIPI) și a aprobat achiziţia unui autoturism Audi A8, în scopul declarat al asigurării protecției demnitarilor„, potrivit procurorilor.

Fostul ministru al Afacerilor Interne, Petre Tobă, și-a dat demisia după ce DNA l-a acuzat de favorizarea infractorului pentru că a refuzat să declasifice documente privind gestionarea unor fonduri operative, folosite drept probe în anchetă.

Dosar penal Gabriel Oprea: Terenurile din nordul Capitalei

Audiat inițial ca martor în dosarul în care fostul primar al Sectorului 2, Neculai Onţanu, era acuzat că ar fi primit mită mai multe terenuri, Gabriel Oprea a trecut în boxa suspecților, momentan neavând și calitatea de învinuit în dosar.

Povestea pornește de la Neculai Onţanu, despre care procurorii spun că trebuia să faciliteze procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri, cu suprafață totală de 83.500 mp, situate pe raza sectorului 2 din București.

După emiterea titlului de proprietate, inculpatul Neculai Onţanu a primit o suprafață totală de teren de 1.500 mp, situată pe strada Barbu Văcărescu, care a fost transferată de către denunțător, în mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare – cumpărare fictive către suspecta Radu Loredana Claudia și o altă persoană, interpuși indicaţi de edil„, potrivit DNA.

Unul dintre aceste loturi de teren, de 1.000 mp în nordul Capitalei, ar fi ajuns avocata Loredana Radu, cea care este și nepoata lui Gabriel Oprea. În contractul încheiat cu Loredana Radu, a fost prevăzut un preţ de 10 ori mai mic, respectiv 50 euro pe metru pătrat, preţul total fiind de 50.000 de euro, susţin procurorii, potrivit Mediafax.

Cu privire la modalitatea de plată s-a menţionat în ambele situaţii că s-ar fi plătit un avans de 5.000 euro la o dată neprecizată, iar diferenţa s-ar fi achitat în numerar în ziua încheierii contractului. În realitate nu s-a achitat nicio sumă de bani, cele două contracte au avut un caracter fictiv, terenurile fiind transferate în contul mitei promise primarului Onţanu Neculai, la indicaţia acestuia„, arăta DNA.

Procurorii sunt însă de părere că aceste tranzacţii ar fi mascat, de fapt, mita care ar fi ajuns nu la Onţanu, ci la Gabriel Oprea, potrivit Realitatea.net, care a și publicat documentul de mai jos:

dosar-gabriel-oprea_terenuri