Home » Politică » Dosar penal » Dosar Victor Ponta: Primul premier judecat în timpul mandatului

Dosar Victor Ponta: Primul premier judecat în timpul mandatului

Luminita Nitoiu / 01.12.2016, 12:42
Dosar Victor Ponta: Primul premier judecat în timpul mandatului

Dosar Victor Ponta: în dosarele detaliate mai jos, avem infracțiuni multiple, cu cercetare penală de mai bine de doi ani, deși momentan nu există nicio condamnare.

Dosar Victor Ponta: Turceni-Rovinari

Acesta este primul dosar Victor Ponta, în care fostul premier este judecat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani, fapte comise în calitate de avocat, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, prin Cabinet Individual de Avocat „Victor-Viorel Ponta”.

Potrivit procurorilor DNA, Ponta a obţinut de la SCA „Șova şi Asociații” suma de 181.439,98 de lei, pentru activități fictive. Victor Ponta este primul premier de după 1989 trimis în judecată în timpul propriului mandat.

În același dosar Victor Ponta, este acuzat și Dan Șova, de complicitate la abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani. Alina Gorghiu, președinte PNL, este martor în dosar, având în vedere că a reprezentat Electrica într-un proces civil cu Complexul Turceni.

Dosarul Turceni-Rovinari mai are următorii acuzați:

  • Laurenţiu-Dan Ciurel, director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), acuzat de trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată,
  • Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni (CET), acuzat de cinci infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată,
  • Laurenţiu-Octavian Graure, la data faptelor director economic al CET, acuzat de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul.

Dosar penal Victor Ponta: Plagiat

Povestea plagiatului lui Victor Ponta, începută pe 18 iunie 2012, printr-un mesaj publicat de revista Nature („Premierul Victor Ponta a fost acuzat ca a copiat largi sectiuni ale tezei de doctorat in drept din 2003, fara a cita sursele bibliografice corespunzatoare”), a avut un traseu încurcat, dar un final limpede.

După două decizii de plagiat, date de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), in iunie 2012, și de Comisia de Etica din cadrul Universității București, în iulie 2012, tot în luna iulie 2012, Consiliul National de Etica a decis ca Ponta nu a plagiat.

În luna mai 2013, s-a decis, neînceperea urmăririi penale în cazul acuzațiilor de plagiat aduse de revista „Nature” premierului Victor Ponta.

Trei ani mai târziu, în martie 2016, Universitatea din București a anunțat retrimiterea spre analiză a dosarului Victor Ponta de plagiat, cu solicitarea de retragere a titlului de doctor, ceea ce s-a și întâmplat în luna iulie.

Victor Ponta a primit titlul de doctor în 2003, pe vremea când era secretar de stat în cabinetul Năstase. Îndrumător științific pentru teza de doctorat i-a fost chiar Adrian Năstase, care era premierul României.

Dosar Victor Ponta: Tony Blair

Acuzat că ar fi beneficiat de 220.000 de euro de la Sebastian Ghiţă pentru a organizarea vizitei fostului premier britanic Tony Blair în România, cu desemnarea omului de afaceri drept candidat pe listele PSD în schimbul banilor, Victor Ponta a câștigat în luna noiembrie 2016 revocarea controlului judiciar.

Pe 6 septembrie, procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești dispuseseră deschiderea acțiunii penale și instituirea controlului judiciar timp de 60 de zile pentru deputatul Sebastian Ghiță și pentru Victor Ponta. Cei doi sunt acuzați de complicitate la săvârșirea infracțiunii de spălare de bani, precum și de folosire a influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Sebastian Ghiță avea promisiunea de a fi desemnat drept candidat într-un colegiu electoral în care să aibă și certitudinea că va obține mandatul. În contrapartidă, procurorii susțin că Ponta a obținut 220.000 euro de la Ghiță, pentru a organiza o vizită în România a lui Tony Blair.

Se urmărea astfel ca, prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internațională, Ponta Victor Viorel să câștige capital electoral, în condițiile în care, în cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau să aibă loc alegeri locale și parlamentare. Suma de 220.000 de euro a fost obținută prin persoane interpuse, de la inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian”, se preciza intr-un comunicat DNA.

Conform sursei citate, s-a stabilit ca întreaga activitate să fie organizată prin intermediul unei organizații nonprofit și apolitice, care să induca în rândul opiniei publice ideea că întâlnirea persoanei publice străine cu Ponta ar fi avut loc la inițiativa celui dintâi, relatează Hotnews.