Home » Politică » Dosarul Gala Bute: înalți funcționari publici urmează să fie audiați

Dosarul Gala Bute: înalți funcționari publici urmează să fie audiați

Sebastian Rotaru / 13.12.2016, 09:28
Dosarul Gala Bute: înalți funcționari publici urmează să fie audiați

În dosarul Gala Bute, mai mulți directori de ministere au fost audiați, luni, pentru a se hotărî cum a fost finanțată această gală de către Direcția de Turism.

Printre cei audiați în dosarul Gala Bute se află și fosta consilieră a lui Gabriel Oprea și Cătălin Predoiu, un director din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi fostul şef al achiziţiilor publice din instituţie, au dat explicații, luni, în fața judecătorilor, cum s-a ajuns în situaţia de a fi promovată o hotărâre de Guvern prin care s-a decis finanţarea evenimentului sportiv de către Direcţia de Turism. În umrătorul termen al procesului va fi judecat și fostul soț al Elenei Udrea, Dorin Cocoș. informează news.ro.

Ingrid Mocanu, fostă consilier a vicepremierului Gabriel Oprea și fosta angajată în Ministerul Justiției, a arătat că pe 5 ianuarie 2011, cu foarte puţin timp înaintea şedinţei de Guvern, a primit de la MDRT un draft al proiectului de hotărâre de Guvern privind promovarea Galei Bute din bani publici.

„Am dat-o unui coleg care avea competenţă, Mihaela Zugrăvescu, şi pe mail am trimis iniţiatorilor (Direcţiei Juridice din MDRT) observaţii. Observaţia principala se referea la competenţă MDRT de a organiza evenimentul, care exceda cadrului legal. Această observaţie a fost însuşită de către iniţiatori. A doua observaţie se referă la sursa de finanţare, în sensul că era un articol potrivit căruia banii erau de la stat, în timp ce în ordonanţă se preciza expres că astfel de programe urmează a fi plătite dintr-un fond”, a declarat aceasta în fața judecătorilor.

Instanţa l-a audiat apoi ca martor, tot în dosarul Gala Bute,  pe Laurenţiu Gabriel Friptu, între 2006 şi 2012 director al Direcţiei al Autorităţii de Management a Programului Operaţional Regional, autoritate din subordinea MDRT. Fost ofiţer şi dovedit în instanţa ca lucrător al Securităţii.

„O prioritate de investiţii avea ca obiect finanţarea activităţilor de promovare la nivel naţional a brandului de ţară (…). iar cererea de finanţare a avut ca scop promovarea turismului, printre care şi activitatea de promovare în cadrul Galei de box”, a arătat fostul ofiţer în faţa judecătorilor.

La următorul termen din 18 ianuarie 2017 vor fi audiaţi alţi patru martori, printre care şi Dorin Cocoş.

Faptele pentru care aceștia sunt trimiși în judecată sunt: luare sau dare de mită, abuz în serviciu, complicitate la evaziune fiscală, evaziune fiscală și spălare de bani.