Home » Politică » Igor Dodon: până de Anul Nou, Băsescu rămâne fără cetățenie

Igor Dodon: până de Anul Nou, Băsescu rămâne fără cetățenie

Sebastian Rotaru / 15.12.2016, 15:54
Igor Dodon: până de Anul Nou, Băsescu rămâne fără cetățenie

Președintele-ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat, joi, că printre lucrurile pe care vrea să le facă va fi și retragerea cetățeniilor familiei Băsescu.

Igor Dodon a mai spus că vrea să-l demită pe ministrul Apărării, Anatol Şalaru, considerat singurul unionist  din executivul Republicii Moldova. Pe 23 decembrie, Dodon va fi investit în funcția de președinte, într-o ceremonie la Chișinău, anunță news.ro.

”Procedura de acordarea a cetăţenie a fost încălcată, iar asta va sta la baza cererii pentru retragerea acestei cetăţenii. Dacă Băsescu vrea să devină cetăţean al Republicii Moldova, lasă să o primească legal, aşa cum se cuvine”, a declarat Igor Dodon la postul de televiziune NTV.

Dodon a explicat că va anula în curs de o săptămână de la preluarea mandatului prezidenţial decretul lui Nicolae Timofti prin care i s-a acordat cetăţenie lui Traian şi Maria Băsescu.

De asemenea, preşedintele-ales, Igor Dodon,  a precizat că susţine decizia lui Mihai Ghimpu de a-l demite pe Anatol Şalaru din funcţia de ministru al Apărării. Acesta nu este pe placul lui Dodon, din cauza că este unionist.

”Să nu respecţi un om pentru funcţia pe care o deţine, este o chestie, însă să nu respecţi instituţia statului, asta depăşeşte orice limită”, a menţionat preşedintele socialist.

Viitorul președinte al Moldovei a spus că va interzice unionismul. Cetățenia română și unionismul au fost armele pe care Igor Dodon le-a folosit în campania electorală împotriva contracandidatei lui, Maia Sandu.

Traian Băsescu a primit cetăţenie moldoveană înainte de a-l doilea tur al scrutinului prezidenţial, în care a votat pentru proeuropeana Maia Sandu.