Home » Politică » Ce spune Raluca Turcan despre decizia de amânare a numirii premierului României

Ce spune Raluca Turcan despre decizia de amânare a numirii premierului României

Sebastian Rotaru / 22.12.2016, 17:47
Ce spune Raluca Turcan despre decizia de amânare a numirii premierului României

Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, susține că este dreptul constituțional al șefului statului să analizeze amănunțit profilul persoanei pe care urmează să o desemneze ca prim-ministru.

„Este dreptul constituțional al președintelui de a face o analiză amănunțită asupra persoanei pe care o va desemna prim-ministru. Probabil, dacă propunerea PSD ar fi fost o persoană publică mai conturată, decizia ar fi fost mai ușor de luat”, a declarat Raluca Turcan, vineri, după anunțul șefului statului cu privire la desemnarea noului premier după Crăciun, potrivit Agerpres.

Raluca Turcan a fost întrebată dacă se așteaptă ca președintele să o desemneze pe Sevil Shhaideh ca premier.

„Dreptul președintelui este foarte bine definit constituțional, așa că această decizie îi aparține dumnealui”, a spus aceasta.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi, că va desemna premierul după Crăciun.

„Consultările s-au încheiat, după două zile, cu partidele parlamentare. Am avut în cursul acestor consultări două propuneri pentru poziția de prim-ministru: PSD a propus-o pe doamna Shhaideh, iar PMP pe domnul Tomac. Pe de altă parte, între timp s-a constituit o coaliție majoritară în Parlament, o coaliție formată de PSD, ALDE și UDMR. În consecință, în zilele următoare voi avea discuții pe aceste teme, iar desemnarea va avea loc după Crăciun”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Miercuri PSD și ALDE au fost la consultări și au propus-o pe postul de prim-ministru pe Sevile Shhaideh, propusă și în Guvernul Ponta, pentru funcția de ministru al Dezvoltării Regionale.

Dragnea a motivat decizia prin faptul că el nu îşi poate asuma ”deocamdată” funcţia de premier, din cauza unei ”condamnări nedrepte” şi a unei ”legi neconstituţionale”.