Home » Politică » Unde se va muta Traian Băsescu, după ce a rămas fără vila de protocol. Ce a spus fostul președinte despre „secretele țării”

Unde se va muta Traian Băsescu, după ce a rămas fără vila de protocol. Ce a spus fostul președinte despre „secretele țării”

Manolică Anca / 31.03.2022, 16:15
Unde se va muta Traian Băsescu, după ce a rămas fără vila de protocol. Ce a spus fostul președinte despre „secretele țării”

Problemele se țin lanț de Traian Băsescu, după ce în ultimele zile a primit vestea că a rămas fără vila de protocol și a ajuns la spital, acuzând probleme de sănătate. RA-APPS a anunțat oficial că fostul președinte al României, Traian Băsescu, a fost informat că trebuie să părăsească vila în care locuiește, în urma deciziei definitive a instanței. Iată unde se va muta fostul lider al țării.

Traian Băsescu, nevoit să părăsească vila de protocol

În anul 2015, președintele Traian Băsescu primea, spre folosință gratuită, o vilă aflată în Sectorul 1 al Capitalei. Acum, însă, trebuie să o elibereze ca urmare a deciziei definitive a instanței. El și-a pierdut dreptul de a locui acolo, dar și indemnizația și protecția, în urma stabilirii faptului că a avut calitatea de colaborator al Securități.

RA-APPS a anunțat oficial că fostul președinte al României a fost notificat să părăsească vila de protocol în care locuiește. Potrivit deciziei din 23 martie, dată de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție, „atât titularul, cât și membrii familiei acestuia au obligația de a elibera locuința în termen de 60 de zile”, de la momentul în care în încetează contractul de închiriere a vilei.

În cazul în care nu dorește să părăsească domiciliul, Băsescu poate acționa în instanță notificarea și să ceară și suspendarea evacuării până la următoarea decizi finală.

Primele declarații după externare

La sosirea în țară, Traian Băsescu a fost întrebat dacă a decis unde se va muta, ca urmare a deciziei instanței de colaborare a acestuia cu Securitatea. El a spus că intenționează să închirieze sau să cumpere un apartament, conformându-se legii. De asemenea, el a ținut să infirme zvonurile potrivit cărora ar urma să se mute în casa fiicei lui, Elena.

„Decizia a fost să căutăm un apartament pe care să-l închiriem sau să-l cumpărăm și să ne conformăm legii. Printre altele, eu am și curiozitatea dacă această lege este constituțională. (…)

Am văzut speculații de genul „i-au luat lui Băsescu SPP-ul, acum o să spună secretele țării”. Nu. Niciodată nu o să dezbrac cămașa de fost președinte și nu o să uit că am fost 10 ani președintele țării și am obligația ca ceea ce știu numai eu și alți lideri politici importanți să rămână în capul meu și atât.”, a declarat Traian Băsescu, potrivit Antena 3.

Traian Băsescu, alături de soția lui
Traian Băsescu, alături de soția lui

Care este starea actuală de sănătate a lui Traian Băsescu

Pe 25 martie, apăreau informaţii pe surse potrivit cărora fostul lider al țării s-ar fi simţit rău, la auzul deciziei instanţei supreme, şi că ar fi ajuns la spital, în Paris. Ulterior, surse apropiate ale lui Băsescu au transmis că acesta este la Bruxelles. Reamintim faptul că, în urmă cu două zile înainte, Înalta Curte de Casație și Justiție stabilea definitiv că acesta a colaborat cu Securitatea înainte de 1989.

Acesta a fost externat din spital și joi, 30 martie, el a oferit primele declarații. El a spus că a ajuns la spital din cauza unei pneumonii pe care nu a tratat-o la timp, iar acum se simte foarte bine și reușește să fie „zglobiu”.

„Reușesc să fiu zglobiu. Mă mișc, e foarte bine. Am avut o pneumonie netratată la vreme și recomandarea medicilor este ca cel puțin până în data de 10 să evit orice aglomerație ca să nu așeze peste tratamentul care s-a făcut un covid. Recomandarea, printre altele, a fost să nu merg în aerporturi, în avioane, să port mască tot timpul.”, a spus Traian Băsescu.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a revenit în ţară în noaptea de miercuri spre joi.