Voiculescu: Vrem să reînființăm învățământul superior în audiologie

de:
06 12. 2016, 15:33
Sursă foto: www.republica.ro

Învăţământul superior în domeniul audiologiei trebuie reînfiinţat în România, deoarece nu există şcoli de specialitate, iar persoanele ce au deficienţe de auz sunt asistate de personal nespecializat, a declarat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

„Intenţionăm să reînfiinţăm învăţământul de studii superioare în domeniul audiologiei, împreună cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi în colaborare cu Societatea Română de ORL şi Societatea Română de Audiologie şi Patologia Comunicării. Astăzi (marţi, n.r.) vom avea primele discuţii oficiale cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice în acest sens. Este în mod evident necesar să avem audiologi profesionişti, fiindcă în acest moment în România nu există şcoli de specialitate. Acesta este motivul pentru care persoanele cu deficienţă de auz sunt asistate de personal nespecializat”, a afirmat ministrul Vlad Voiculescu, în cadrul lansării primului program de screening auditiv pentru nou-născuţi, arată news.ro.

Medicul primar ORL, Mădălina Georgescu, a arătat că şcoala de audiologie a fost desfiinţată de mai bine de șapte ani.

„Sistem public de studii superioare în audiologie nu mai există, cel puţin în Bucureşti, de şapte ani. S-a desfiinţat Colegiul de Audiologie. Mă bucur că cei din Ministerul Sănătăţii s-au gândit la acest lucru, pentru că s-au gândit complet, s-au gândit în paralel să începem reformarea de audiologi. Sperăm să se reînfiinţeze Şcoala de Audiologie în centrele universitare unde există deja cadre didactice în audiologie care ştiu să predea şi ştiu ce avem de făcut”, a spus Mădălina Georgescu.

Conform medicului, curricula ar trebui să fie creată unitar pentru toate centrele universitare care vor avea o şcoală de audiologie. De asemenea, aceasta ar trebui să fie aliniată curriculei europene, pentru că se doreşte o recunoaştere la nivelul spațiului UE a diplomei obţinute în acest domeniu.