6 locuri din România unde poți respira cel mai curat aer. Au un uriaș efect terapeutic

de:
18 05. 2022, 10:28
Locuri din România cu aer curat

Poluarea aerului este rezultatul amestecului unor gaze invizibile, cum ar fi ozonul și monoxidul de carbon, cu mici particule solide sau lichide. Împreună, acestea creează ceața pe care o vedem plutind deasupra orizontului din marile orașe, mai ales în zilele toride de vară. Iată de locuri din România să alegi, pentru a respira o gură de aer proaspăt și curat.

Unde poți respira cel mai curat aer în România

Știm cu toții că ieșirea la aer curat este benefică pentru sănătatea noastră. Curat, pur și bun pentru plămâni, aerul proaspăt ne poate face să ne simțim întineriți. Cu toate acestea, nu este întotdeauna ușor să știm unde să găsim aer curat. În timp ce aerul din parcul de lângă bloc poate părea mai proaspăt decât cel de pe strada principală, este cu adevărat suficient de curat pentru a îți oferi beneficiile pentru sănătate pe care le vrei?

Chiar și în orașele mai curate se regăsesc găsi niveluri ridicate de poluare a aerului în zonele cele mai aglomerate. Mai mult, deși aerul din parcurile orașelor este probabil mai curat decât aerul de pe străzile aglomerate, acesta conține totuși niveluri ridicate de gaze și poluanți care pot fi dăunători pentru sănătate.

6 locuri de neratat

Desi ar părea greu de crezut, există locuri în Romania unde se respiră mai bine decât în Elveția! Și de ce să nu le transformi în destinații inedite pentru vacanțele tale viitoare. Iată care sunt zonele liniștite, cu priveliști superbe, unde te poți relaxa și unde poți respira aer curat, potrivit agromedia.ro:

1. Poiana Mărului

În Munții Tarcu, județul Caraș-Severin, la o altitudine de 500 de metri, se regăsește un loc de vis cum doar Romania poate avea, Poiana Mărului. Potrivit legendelor, în regiunea dintre Muntele Mic și Poiana Mărului ar fi îngropat tatăl lui Decebal, Scorilo. Acesta este unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Banat.

2. Salina Slănic Prahova

Una dintre cele mai populare saline din România, aceasta se află la aproximativ 100 de km de București, într-o zonă frumoasă, înconjurată de dealuri și păduri. De asemenea, Orașul Slănic este cunoscut pentru lacurile sărate: Baia Baciului, Baia Verde și Baia Roșie, precum și pentru Salina Veche și Salina Nouă.

Salina Slănic Prahova

3. Cluj-Napoca

Conform unui clasament realizat de Asociația Respire, acest oraș din inima Transilvaniei a fost desemnat locul unde se respiră cel mai curat aer din Europa. Și cum să nu alegi să petreci câteva zile în Cluj?

4. Botoșani

Conform normelor impuse de Uniunea Europeana, acesta este singurul oraș din tara care îndeplinește regulile privind suprafață optimă de spațiu verde.

5. Băile Tușnad

În cheile Oltului, la o altitudine de 650 m, la poalele munţilor acoperiţi cu brazi se află Oraşul Băile Tuşnad, considerat și cel mai mic oraș din România. Stațiunea are o mulțime de  izvoare de ape minerale, mezotermale şi mofete, recomandate pentru tratamentul bolilor cardio vasculare, urinare şi a sistemului nervos.

6. Breaza

Situat în județul Prahova, orașul este considerat stațiune balneo-climaterică încă din anul 1928. Aici se poate respira aer curat datorită ozonului și ionilor negativi, cu efect terapeutic.