Home » Sănătate » Cancerul poate fi detectat cu ajutorul unui smartphone

Cancerul poate fi detectat cu ajutorul unui smartphone

George Stanciu / 07.11.2016, 11:24
Cancerul poate fi detectat cu ajutorul unui smartphone

Un dispozitiv foarte simplu, ce are la bază un smartphone, poate fi folosit pentru a descoperi cancerul cu o precizie nemaiîntâlnită în cazul unui astfel de device.

O echipă de cercetători de la Washington State University a reușit să detecteze markerul de cancer interleukin-6 (IL-6), cu o precizie de 99%. Rezultatul este unul obținut în condiții controlate, de laborator, astfel că rezultatele din viața reală pot să varieze, însă conceptul este extrem de solid.

Dispozitivul care poate detecta cancerul este alcătuit dintr-un smartphone, dintr-un suport 3D pentru telefon, dintr-un grilaj de difracție, dintr-un aranjament de 96 de microprisme și dintr-un panou luminos.

Mediul trebuie să preleveze probe de la un pacient și să le așeze pe placa cu microprisme, urmând să aprindă apoi panoul luminos. Lumina trece prin probe și prin prisme, fiind captată de camera smartphone-ului. De acolo, tehnicianul trebuie doar să mai folosească o aplicație pentru a analiza lumina fiecărei probe și pentru a primi rezultatele, arată extremetech.com.

În mod interesant, un asemenea dispozitiv poate oferi chiar și alte rezultate, deoarece capacitatea sa de bază este de a detecta dacă un compus se află sau nu într-o probă. Astfel, smartphone-ul care detectează canerul, HIV sau alergii ar putea descoperi și mulți alți compuși în doar câteva secunde.

Totul depinde de punerea în practică a științei din spatele acestui dispozitiv, dar și de modul în care acesta va fi fabricat. Având în vedere că modului a folosit un iPhone și becuri Mag-Lite, ideea unui dispozitiv creat din obiecte aflate la îndemâna oricui este destul de fezabilă.

Testarea pentru IL-6 este crucială, chiar dacă proteina nu indică obligatoriu cancerul. Aceasta este o proteină creată de corp ca răspuns la o alertă a sistemului imunitar și oricine are cantități mici de IL-6 în sânge. Cantitatea mare de IL-6, totuși, este asociată cu boli precum cancerul avansat, astfel că reprezintă un punct foarte bun de pornire pentru investigații mai amănunțite.