Home » Sănătate » Cancerul pulmonar ar putea fi descoperit cu ajutorul propriilor căutări pe Internet

Cancerul pulmonar ar putea fi descoperit cu ajutorul propriilor căutări pe Internet

George Stanciu / 14.11.2016, 11:40
Cancerul pulmonar ar putea fi descoperit cu ajutorul propriilor căutări pe Internet

Cancerul pulmonar ar putea avea un nou simptom: căutările pe Internet. Vestea vine chiar de la o echipă de cercetare a Microsoft.

Microsoft încearcă să creeze noi tehnici de detectare timpurie a cancerului la plămâni, iar istoricul căutărilor pe Internet ar putea oferi un sprijin important. Noul studiu a fost publicat în jurnalul JAMA Oncology și arată că ”analiza de tipare bazată pe istoricul căutărilor oferă oportunitatea de identificare a factorilor de risc și de a pune la punct noi metode de descoperire timpurie a cancerului pulmonar.” Cu alte cuvinte, căutările de pe Google i-ar putea ajuta pe doctori să îți pună un diagnostic cu până la un an mai repede decât metodele clasice.

Cercetătorii Ryen White și Eric Horovitz au analizat căutări anonime în motorul de căutare Bing, și au examinat apoi tiparele de căutare ale indivizilor ale căror căutări sugerează un diagnostic recent de cancer pulmonar, aceștia căutând informații despre tratamente, spre exemplu.

Analiza continuă prin identificarea de căutări mai vechi, ce sugerează simptome ale cancerului înainte de diagnostic, precum sânge în salivă, dureri în piept sau bronșită. Alți factori de risc, ca sexul, vârsta, rasa sau mediul înconjurător, au fost luați în considerare, de asemenea. Cercetătorii au analizat și dacă respectivul era fumător, verificând căutările legate de renunțarea la fumat.

Rezultatele au avut doar un fals pozitiv din 1000 de cazuri, ceea ce înseamnă că 39% din cazurile de cancer pulmonar ar putea fi detectate cu un an mai devreme, arată digitaltrends.com.

Următorul pas pentru echipa Microsoft ar fi implementarea noii descoperiri. Horovitz spune că o direcție ar fi crearea unei aplicații care monitorizează căutările și care îi alertează pe pacienți când detectează risc de cancer pulmonar. Echipa speră și că vor exista voluntari care să ofere acces la căutările lor, dar și la istoricul medical, în încercarea de a descoperi o corelație mai puternică între cele două elemente.