Home » Sănătate » Care este diferența dintre gripă și covid. Mesajul clar al specialistului

Care este diferența dintre gripă și covid. Mesajul clar al specialistului

Bucur Ioana / 06.10.2020, 18:29

Vârful pandemiei de COVID-19 se suprapune reapariției gripei sezoniere. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase, a explicat, în detaliu, care sunt diferențele dintre gripă și COVID-19? Ce simptome ar trebui să ne trimită de urgență la doctor?

Care este diferența dintre gripă și COVID-19?

Invitat la Antena 3, medicul infecționist Adrian Marinescu a vorbit despre cele mai importante diferențe dintre gripă și COVID-19. Specialistul a venit cu o primă veste bună pentru români. Se pare că anul acesta, gripa sezonieră își va face apariția mai târziu decât în mod normal, abia în luna noiembrie.

„Din fericire, sezonul de gripă va veni mai târziu, probabil din luna noiembrie încolo. Spun „din fericire”, pentru că avem timp, noi toți, să ne putem vaccina. Până la urmă, este important să facem în așa fel încât să reducem fenomenul legat de gripă, pentru a avea mai puțin infecții cu virusurile gripale. Astfel, ne vom putea concentra atenția pe cazurile cu SARS CoV 2”, a spus medicul, la Antena 3.

„Principial vorbind, va fi destul de greu pentru noi, acasă, să facem o diferență certă între gripă și COVID-19. Atunci, primul lucru pe care trebuie să îl facem este să ne izolăm. NU trebuie să mergem la Camera de Gardă. Legat de simptome, pot fi niște diferențe pe care să le luăm în calcul”, a precizat medicul Adrian Marinescu.

Astfel, potrivit specialistului, în gripă, debutul este unul brusc. În momentul în care vorbim de o formă medie sau severă de infecție cu COVID-19, lucrurile merg gradual. „Este acea noțiune de hipoxie care păcălește. Practic, pacientul are senzația că respiră bine, dar parametrii legați saturația în oxigen arată că nu stau lucrurile chiar așa. Asta înseamn că evoluția va merge pas cu pas, iar simptomele legate de lipsa de aer se vor instala progresiv”, a explicat medicul.

Care este diferența dintre gripă și covid. Mesajul clar al specialistului
Care este diferența dintre gripă și covid. Mesajul clar al specialistului

Diferența dintre gripă și COVID-19. Lipsa mirosului și gustului se poate întâlni și în cazul unei gripe

 Medicul a mai precizat că lipsa mirosului și lipsa gustului se pot întâlni și în gripă, dar sunt, de cele mai multe ori, un semn precoce al infecției COVID-19. Acest simptom apare uneori fără alte semne ale infecției cu noul coronavirus.

Astenia fizică este mult mai pregnantă și ține mai mult timp în infecția cu noul coronavirus. Dacă,însă, suntem vaccinați antigripal, riscul să avem o infecție cu COVID-19 este mult mai mare sau să fie vorba de o simplă viroză.

„În momentul în care nu am dureri musculare, nu am o stare generală proastă, nu am senzația că sunt bătut, așa cum se întâmplă în gripă și aa cum se poate întâmpla și în infecția cu COVID-19, poate să fie o simplă viroză. Știm bine că în sezon rece avem și multe cazuri de viroze”, a mai spus Adrian Marinescu.

Câte cazuri noi de infectare cu noul coronavirus au fost depistate, în ultimele 24 de ore, în România?

Potrivit bilanțului de marți, 6 octombrie, în ultimele 24 de ore, pe teritoriul României au fost au fost înregistrate 2.121 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19). Până astăzi, 5.121 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În ultimele 24 de ore, 73 de români și-au pierdut viața ca urmare a infectării cu noul coronavirus. Dintre acestea, 2 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 de ani, 10 decese la categoria 50-59 de ani, 15 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 60-69 ani, 24 de decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 22 decese la categoria de peste 80 de ani.