Home » Sănătate » Cât de mult își poate ține respirația omul și cum se pot atinge noi recorduri

Cât de mult își poate ține respirația omul și cum se pot atinge noi recorduri

George Stanciu / 26.10.2016, 13:39
Cât de mult își poate ține respirația omul și cum se pot atinge noi recorduri

Studiile arată că, în medie, oamenii își pot ține respirația între 30 de secunde și un minut sau două, dar extremele pozitive sunt mult mai departe de atât.

Recordul mondial este deținut de spaniolul Aleix Segura Vendrell, care și-a ținut respirația timp de 24 de minute și 3 secunde, stând într-o piscină. Abilitatea lui Vendrell a fost îmbunătățită cu ajutorul respirației asistate de oxigen. Acesta s-a scufundat în piscină după ce a respirat oxigen pur pentru o perioadă de timp, bazându-se pe hiperventilație.

Capacitatea de a ne ține respirația este destul de împământată în organismul fiecăruia, fiind o serie de procese fixe care ne dictează limitele. O serie de receptori din medulla oblongata acționează într-un mod similar cu un termostat pentru un sistem de răcire: când dioxidul de carbon atinge un anumit nivel în sânge, receptorii vor stimula creierul iar noi vom simți nevoia acută de a respira.

Reflexul Hering-Breuer este un alt proces ce influențează capacitatea unui om de a-și ține respirația. Acesta previne suprasaturarea plămânilor: dacă inspirăm adânc, vom declanșa acest reflex, care va opri procesul de inspirație, deoarece plămânii sunt deja plini.

Putem influența capacitatea noastră de a ne ține respirația, totuși. Ne putem spune în minte că ”ne vom ține respirația mai mult ca de obicei” și vom putea atinge noi limite, treptat, spune Clayton Cowl, ce lucrează la Mayo Clinic din Minnesota în domeniul medicinei aerospațiale, citat de smithsonianmag.com.

Aceasta ar putea fi cheia către noi recorduri. Segura Vendrell este înotător și la fel ca alți colegi de breaslă, își poate ține respirația mult mai mult timp. Multe persoane ce practică scufundări își pot ține respirația până la 8 minute, chiar și fără să respire oxigen înainte.

Chiar și statul în apă ne poate oferi capacități sporite de a ne ține respirația, deoarece toate mamiferele au un reflex al scufundării. Scopul acestuia este să conserve oxigenul care este stocat natural în corp. Când un mamifer plonjează în apă, ritmul cardiac încetinește și capilarele din extremități se îngustează, iar sângele oxigenat este direcționat către organele interne. Astfel, se elimină o bună parte din nevoia de a respira.

Nu este cunoscut încă de ce s-a dezvoltat acest reflex, dar o mai bună înțelegere a acestuia ar putea mări performanțele omului.