Home » Sănătate » De unde se descarcă certificatul verde Covid și în ce situații poate fi folosit. Românii trebuie să îndeplinească una din cele 3 condiții

De unde se descarcă certificatul verde Covid și în ce situații poate fi folosit. Românii trebuie să îndeplinească una din cele 3 condiții

Cojocaru Cristian / 19.09.2021, 14:26
De unde se descarcă certificatul verde Covid și în ce situații poate fi folosit. Românii trebuie să îndeplinească una din cele 3 condiții

Certificatul verde de vaccinare Covid urmează a reprezenta un document foarte important în următoarea perioadă. Află de unde se descarcă certificatul verde și care sunt situațiile în care poate fi folosit.

Află de unde se descarcă certificatul verde Covid

În următoarea perdioadă, certificatul verde Covid va fi necesar în localitățile în care incidența de infectare va fi cuprinsă între 3 și 6 persoane la mia de locuitori. Acolo unde incidența va fi cuprinsă între aceste valori, certificatul verde care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea vor fi obligatorii în cadrul spectacolelor, accesului la cinema, piscine, competiții sportive, nunți și botezuri.

Totodată, operatorii economici vor utiliza aplicația ”Check DCC” cu ajutorul căreia vor putea determinat dacă persoana respectivă deține un astfel de certificat, scanând codul QR de pe certificatul digital al Uniunii Europene. Certificatul verde Covid poate fi descărcat de către orice persoană de AICI.

În urma deciziei luate de către Guvernul României, atât organizatorii cât și operatorii economici care desfășoară activități potrivit Hotărârii Guvernului nr. 932/2021 care face referire la prelungirea stării de alertă, au obligația de a scana codul QR de pe certificatul digital al Uniunii Europene cu privire la Covid-19. Aceștia vor trebui să folosească secțiunea ”Verificare reguli interne” din aplicația mobilă ”Check DCC”, pentru a putea verifica autenticitatea, valabilitatea și integritatea certificatului, fără a reține date sau informații din certificatul verde respectiv.

descarcă certificatul verde
Operatorii economici vor fi obligati sa scaneze certificatele verzi Covid

Unde poate fi folosit certificatul respectiv

Raed Arafat a menționat despre folosirea certificatului care poate fi descărcat gratuit pe telefon. Acest certificat va permite oricui să participe la evenimente însă numai cu respectarea a unei dintre condițiile: să fie vaccinat, să fie testat sau să fi trecut prin boală în ultimele 180 de zile.

„Asta înseamnă că nu putem vorbi de discriminare. Noi permitem tuturor categoriilor să participe, cu condiţia să fie una dintre cele trei condiţii. (…) Aplicaţia va fi dată la toţi operatorii să o descarce gratuit şi ei au obligativitatea de a verifica. (…) Referitor la utilizarea certificatului verde – de mâine noapte, de luni, tocmai ca să dăm timp operatorilor să se organizeze pentru citirea certificatului verde. Acum mergem pe prezentarea documentului”, a afirmat şeful DSU.

Totodată, șeful DSU a afirmat că ar fi greu de controlat dacă măsurile sanitare sunt respectate în cadrul anumitor evenimente, menționând că: „La nuntă ştim că oamenii nu vor sta cu mască, vor dansa, vor umbla de la o masă la alta. Organizatorul – este şi moral şi legal, din toate punctele de vedere – să verifice că persoanele respectă regulile certificatului verde. Mai mult decât atât, ospătarii şi cei care deservesc trebuie să poarte mască tot timpul, acest lucru este clar, nu sub nas, nu sub bărbie. (…) Dacă lumea nu respectă regulile, aceste evenimente pot să se transforme în evenimente de răspândire generală a virusului, şi atunci certificatul verde reduce riscul, nu elimină riscul total”.

Totodată, în cluburi și discoteci vor avea acces doar persoanle vaccinate, la fel cum au stat și până acum lucrurile. În spațiile închise precum sălile de sport, accesul este permis fără a depăși 50% din capacitatea maximă, acolo unde incidența acumulată în 14 zile depășește 4 la mia de locuitori.