Home » Sănătate » Depresia are o sursă fizică în creier, arată cercetătorii

Depresia are o sursă fizică în creier, arată cercetătorii

George Stanciu / 19.10.2016, 12:29
Depresia are o sursă fizică în creier, arată cercetătorii

O echipă de cercetători de la Universitatea din Warwick au înțeles care este sursa fizică din creier ce cauzează depresia.

Înțelegerea locului de unde pornește depresia în creierul uman reprezintă un punct important în înțelegerea bolii, per total. Cercetătorii au descoperit că zona creierului afectată de depresie este cortexul orbitofrontal lateral. Această descoperire ar putea contribui la crearea de noi tratamente.

Studiul indică faptul că depresia afectează partea creierului ce este legată de lipsa recompenselor, cortexul orbitofrontal lateral – astfel că cei ce suferă de această boală simt o senzație de dezamăgire, asociată de regulă cu lipsa unor recompense în viața de zi cu zi.

Această zonă a creierului se activează când nu suntem recompensați, dar este conectată și cu partea creierului ce ne oferă imaginea de sine, astfel că poate exista o legătură de pierdere a respectului de sine.

Depresia este asociată și cu o conectivitate redusă în zona de recompense a creierului, localizată în cortexul orbitofrontal medial și în zona sistemelor de memorie, astfel că cei ce suferă de această boală ar fi mai puțin interesați de amintirile plăcute, din cauza conexiunilor.

Depresia: noi orizonturi în tratarea bolii

Noile descoperiri ar putea însemna un progres major în tratarea depresiei, mergând direct la rădăcina fizică a bolii și ajutând oamenii deprimați să nu se mai concentreze pe gândurile negative.

Studiul a fost efectuat de profesorii Edmund Rolls și Jianfeng Feng de la Universitatea din Warwick, alături de dr. Wei Cheng de la Universitatea din Fudan, dar și de alte centre din China.

Studiul a fost efectuat pe 1000 de persoane, cărora le-a fost scanat creierul, fiind analizate conexiunile dintre cortexul orbitofrontal medial și cel lateral. Profesorul Feng afirmă că ”descoperirile noastre, în combinație cu datele importante adunate din întreaga lume și cu metodele noi de investigație ne ajută să descoperim cauza depresiei, ceea ce va conduce la noi căi de tratamente terapeutice în viitorul apropiat”, arată sciencedaily.com.