Home » Sănătate » A fost identificată gena ce limitează consumul de alcool

A fost identificată gena ce limitează consumul de alcool

George Stanciu / 29.11.2016, 12:53
A fost identificată gena ce limitează consumul de alcool

Identificarea unei variații genetice ce suprimă dorința de a consuma alcool a fost posibilă în cadrul celui mai mare studiu de acest fel, efectuat până acum.

”Descoperirile se bazează pe cercetările efectuate pe mai bine de 105.000 de consumatori de alcool, meta-analiza unui întreg genom, dar și studiul replicării fiind analizate”, arată David Mangelsdorf, cercetător de la centrul medical UT Southwestern.

Studiul a descoperit o variație a genei beta-Klotho, care are legătură cu limitarea consumului de alcool în situații sociale. Varianta întâlnită mai rar, descoperită la aproximativ 40% din cei ce au luat parte la studiu, este asociată cu o dorință scăzută de a consuma alcool.

Au fost efectuate mai multe experimente de laborator pe șoareci, pentru a fi înțeles rolul genei beta-Klotho în atitudinea față de alcool. Cercetarea indică faptul că această genă are rol în producția proteinei beta-Klotho, ce contribuie la formarea unei părți a unui complex de receptori din creier, arată sciencedaily.com.

Implicațiile studiului sunt importante: în viitor, s-ar putea inventa medicamente ce ar controla consumul de alcool, poate chiar și în cazul celor cu probleme serioase. Cu toate acestea, studiul de acum nu a inclus persoane ce suferă de alcoolism.

Studiul a avut în vedere o comparație a geneticii consumatorilor de alcool în mod social, în cantități mici și mari. O cantitate mare de alcool reprezintă echivalentul a 21 de băuturi pe săptămână pentru bărbați și a 14 băuturi pe săptămână pentru femei. Similar, un consum redus de alcool este echivalentul a 14 sau mai puține băuturi pe săptămână pentru bărbați, sau 7 sau mai puține băuturi pe săptămână pentru femei. Termenul de ”o băutură” este echivalentul unui pahar mic de vin sau aproximativ 250ml de bere.

Pentru a înțelege mai bine modul în care gena identificată lucrează, cercetătorii au oferit șoarecilor cu deficiență genetică de producție de beta-Klotho posibilitatea de a alege între apă și alcool. Șoarecii ce au fost alterați genetic au preferat să consume alcool, chiar dacă au primit hormonul FGF21, indicând că abilitatea acestuia de a suprima preferința pentru alcool depinde de prezența genei beta-Klotho.