Home » Sănătate » Fructul kaki din copacul deosebit de decorativ toamna. Ce virtuți îi sunt recunoscute în lumea întreagă

Fructul kaki din copacul deosebit de decorativ toamna. Ce virtuți îi sunt recunoscute în lumea întreagă

Ileana Mladinoiu / 13.11.2020, 12:19
Fructul kaki din copacul deosebit de decorativ toamna. Ce virtuți îi sunt recunoscute în lumea întreagă

Persimonul sau curmalul japonez, după cum îi spune și numele, este un copac mare originar din Japonia, China și alte părți ale Asiei, al cărui lemn este foarte dur. De aceea poate fi folosit pentru capete de club de golf, indicii de biliard, ba chiar pentru a crea panouri de mobilier, așa cum se întâmplă în Asia.

Câte calorii are kaki și ce vitamine conține

Referindu-ne la fruct, considerat fructul național al Japoniei, s-a constatat că acesta conține carbohidrați, grăsimi, zaharuri, fibre, vitamine (A, B1, B2, B3, B6, B9, colină, C, E, K), substanțe minerale (sodiu, potasiu, calciu, cupru, fier, magneziu, mangan, fosfor, zinc), proteine, taninuri și antioxidanți. Cât privește caloriile, rețineți că 100 g de fruct are doar 73 de calorii. Kaki se consumă din octombrie până în ianuarie.

Fructele despre care vorbim arată ca niște roșii mari de culoarea portocaliu, pot fi rotunde, conice, cilindrice sau aproape turtite. Este foarte fragil, de aceea trebuie mâncat de când începe să se coacă.

Care sunt beneficiile/virtuțile curmalului japonez/kaki

 Curmalul japonez are proprietăți antioxidante

Culoarea portocaliu a fructului este dată de prezența carotenoizilor (pigmenți vegetali). La fel ca turmericul, kaki conține antioxidanți care ajută la protejarea celulelor corpului și contribuie la reducerea riscului de boli cardiovasculare. De asemenea, rolul lor este de a preveni dezvoltarea anumitor tipuri de cancer (mai ales de colon și de sânge), a bolilor legate de îmbătrânire și a complicațiilor cauzate de diabet.

 Curmalul japonez are un conținut bogat în vitamina C

O altă particularite a persimonului este dată de aproximativ 65 mg de vitamina C din 100 mg, o doză care variază în funcție de gradul său de maturitate. Prin urmare, este un fruct cu potențial în lupta împotriva oboselii, stimulând sistemul imunitar. Incluzând kaki pe lista fructelor preferate, vă puteți proteja de neplăcerile provocate de anotimpul rece (gripă, viroze…).

Kaki este bogat în vitamina C
Kaki este bogat în vitamina C

Curmalul japonez poate fi folosit ca produs cosmetic

O mască de față pe bază de kaki pentru a reda pielii senzația de prospețime și vitalitate se poate prepara din pulpă de curmale, o lingură de miere, o lingură de pulpă de cocos, o lingură de ulei de argan, o lingură de hibiscus și trei picături ulei esențial de lămâie. Tot ce trebuie să faceți este să aplicați acest tratament pe pielea curată cu ajutorul unei pensule de machiaj. Este o mască folosită și pentru reducerea semnelor îmbătrânirii.

Adăugăm că persimonul are toți nutrienții găsiți în creme pentru toate vârstele.

Cum să alegeți kaki potrivit

De știut că persimonul care nu este suficient de copt va avea un gust înțepător. Un motiv de a evita fructele de culoare galben sau verzui. În plus, pedunculul nu trebuie deteriorat, iar coaja trebuie să fie netedă și nu prea tare. Atunci gustul de persimon va fi dulce.

În cazul în care fructele cumpărate nu sunt coapte, lăsați-le să se coacă la temperatura camerei. Pot fi puse  într-o pungă de hârtie, pentru a accelera acest proces. Dacă adăugați fructe care degajă etilenă, cum ar fi banane sau mere, puteți accelera maturarea și mai mult. Curmalul japonez copt poate fi păstrat la frigider pentru câteva zile. În plus, dacă e congelat întreg sau piure și combinat cu suc de lămâie, pentru a preveni decolorarea, îl aveți la îndemână timp îndelungat.