Home » Sănătate » Mai multe tipuri de cancer ar putea fi vindecate cu ușurință

Mai multe tipuri de cancer ar putea fi vindecate cu ușurință

George Stanciu / 31.10.2016, 13:39
Mai multe tipuri de cancer ar putea fi vindecate cu ușurință

Un nou compus care poate vindeca o serie de tipuri de cancer a fost descoperit recent, acesta având o eficiență extrem de ridicată.

Oamenii de știință au reușit să creeze un nou compus ce este extrem de eficient în prevenirea creșterii celulelor ce cauzează până la 25% din tipurile de cancer cunoscute în prezent. Molecula este cunoscută ca S63845 momentan și aceasta acționează pentru a bloca proteina MCL1, de care majoritatea celulelor canceroase se folosesc pentru a crește. Fără acces la MCL1, celulele canceroase mor.

Descoperirea îi poate ajuta pe cercetători să lupte împotriva cancerului de sânge de diverse feluri, cum ar fi limfomul, mielomul multiplu sau leucemie mieloidă acută. Tumorile solide, inclusiv melanomul și cancerul pulmonar sau de sân, ar putea beneficia de noi tratamente, de asemenea.

”MCL1 este important pentru mai multe tipuri de cancer deoarece ajută celulele să evadeze din ciclul programat al regenerării celulare, ce ar înlătura astfel de celule din corp”, spune Guillaume Lessene, unul dintre membrii echipei de cercetare, de la Institutul Walter and Eliza Hall din Australia. ”Studiul arată că S63845 țintește celulele dependente de MCL1”, continuă acesta, citat de sciencealert.com.

Ce face S63845 atât de promițător este nu doar faptul că oprește accesul celulelor canceroase la proteina de care au nevoie, ci și faptul că poate fi administrat în cantități ce nu afectează celulele normale.

Compusul este cel mai recent creat din noua serie de medicamente anti-cancer, denumite mimetice BH3. Acestea acționează împotriva unui grup de proteine pe care mai multe tipuri de cancer se bazează pentru a evita degenerarea celulară programată în mod obișnuit.

Cercetarea se află încă în stadiul de testare preclinică și vor mai fi efectuate o serie de teste până ce compusul va fi transformat într-un medicament ce poate intra pe piață. Cu toate acestea, rezultatele obținute până sunt extrem de îmbucurătoare, iar aceeași moleculă are potențialul de a se lupta și cu alte tipuri de cancer, în viitor.