Home » Sport » Ciprian Marica se retrage din activitatea sportivă

Ciprian Marica se retrage din activitatea sportivă

George Stanciu / 31.10.2016, 14:58
Ciprian Marica se retrage din activitatea sportivă

Fostul jucător internațional Ciprian Marica, în vârstă de 31 de ani, a anunțat că se retrage din activitatea sportivă, el afirmând, într-un mesaj postat pe Facebook, că fotbalul l-a învățat tot ceea ce este acum şi că va avea mai mult timp pentru a se dedica atât familiei, cât și fundației pe care o conduce.

„Dragi prieteni. Dragii mei prieteni! Aş vrea să vă împărtăşesc trăirile mele, aşa că mă adresez vouă cu «dragii mei români»! Încep cu începutul. M-am apucat de fotbal fascinat de nopţile petrecute în stradă la succesele Generaţiei de Aur. M-am apucat de fotbal convins ca pot să scot şi eu alţi copii în stradă cu acelaşi vis: să joci cu tricolorul pe piept! Am fost Hagi, am fost Lupescu, am fost Popescu, am fost Răducioiu, am fost Dorinel, am fost Ilie, am fost Petrescu, Lăcătus, Sabău, Stelea, Prunea, Mihali, Prodan. Am fost suporter şi fotbalist. Am fost pe buzele voastre la goluri, am fost în nervii voştri când nu mi-a ieşit ! V-am văzut fericiţi pe garduri, v-am simţit durerea înfrângerilor noastre şi mi-am dorit să vă ridic cât mi-a stat mie în putere. De fiecare dată când v-am văzut lacrimile din ochi am uitat de lacrimile mele. M-aţi ridicat voi, când n-am putut eu s-o fac singur”, transmite Ciprian Marica prin mesajul postat pe Facebook.

Ciprian Marica a mai afirmat că această carieră l-a ajutat să își atingă visul pe care l-a avut încă din copilărie, acela de a juca pentru culorile tricolorului: „Fotbalul m-a învăţat tot ceea ce sunt acum, m-a învăţat să muncesc, să trăiesc bucuriile, m-a învăţat să iubesc, să respect aproapele şi adversarul. M-a învăţat să trăiesc frumos. Şi, mai ales, să mă mândresc. Cu băieţii mei, cu voi, cu România! Cu noi! Cu noi toţi, echipa naţională! Am tot explicat, naţionala suntem toţi, nu doar 11 oameni din teren. Cred că asta e cea mai mare realizare a carierei, de fapt. Fotbalul mi-a arătat cum să funcţionez în echipă, să împart totul cu cei de lângă mine, să mă bucur la victorii, să mă ridic la înfrângeri, să îmi iubesc munca. Munca? E atât de rece spus! Pentru că, atunci când pe piept scrie ROMÂNIA, nu mai e muncă, e mândrie şi datorie. E luptă şi e vis. E intonarea imnului naţional, e bucuria golului, adrenalina victoriilor, emoţia din ochii voştri. Nu am cuvinte, nu îmi ajung pentru câte emoţii am”, a mai adăugat el.

Marica a ținut să mulțumească atât sportului, cât și fanilor, pentru tot ce i-au dăruit de-a lungul anilor: „Mulţumesc pentru că pot să te iubesc, România! Mulţumesc fotbalului pentru tot ce mi-a dat! Vă mulţumesc vouă pentru tot ce mi-aţi transmis, pentru aprecierile şi încurajările voastre. Chiar şi când m-aţi certat, aţi dat sens carierei mele de sportiv! De reprezent al României! Am fost mereu deschis faţă de voi, dar nu mi-e uşor să anunţ asta: starea mea fizică nu îmi mai permite să fac lucrurile la acelaşi nivel aşa cum meritaţi voi. Aşa că pun punct aici carierei mele de fotbalist. Voi rămâne cel mai mare fan al României, al echipelor la care am jucat, voi fi mereu unul dintre voi. Vreau să le mulţumesc pentru tot antrenorilor, coechipierilor, managerilor care au contribuit la formarea mea ca sportiv. Le mulţumesc mult şi celor din mass-media, jurnaliştilor care au dat amploare reuşitelor mele şi ale căror critici m-au ajutat, deşi au durut. Le mulţumesc tuturor adversarior din teren. Au făcut să mă doară înfrângerile, dar mi-au arătat dimensiunea victoriei ! Dar, înainte de toate, va mulţumesc VOUĂ!”, citează news.ro.

Ciprian Marica susține că se va dedica familiei şi fundației ce îi poartă numele. „Am fost prea mult timp departe de cei dragi. Am de recuperat. Ai mei m-au aşteptat cuminţi şi răbdători să mă întorc acasă. Până aici, voi m-aţi ajutat să înving singurătatea, înstrăinarea! Aţi fost cea de-a doua mea casă, a doua mea familie. Şi ai mei au înţeles asta! Vă mulţumesc tuturor, si fiecăruia în parte. Vă aştept pe stadion, ne vedem în tribune, pe stradă, în faţa televizorului, ne vedem oriunde ne cheamă fotbalul pe care-l iubim! Ne vedem «acasă»! Abia aştept!”, a concluzionat Marica în mesajul prin care și-a anunțat retragerea din activitate.

Ciprian Marica a făcut parte din prima reprezentativă a României între 2003-2014, fiind pe teren în 69 de meciuri şi marcând 25 de goluri. La nivel de echipe de club, acesta a evoluat pentru Dinamo (2001-2004), Şahtior Doneţk (2004-2007), VfB Stuttgart (2007-2011), Schalke 04 (2011-2013), Getafe (2013-2014), Konyaspor (2014-2015) şi ultima dată la Steaua, în prima jumătatea a acestui an.

Marica a câștigat titlul în România în 2002 şi 2004 şi Cupa României în 2003 cu Dinamo, campionatul Ucrainei în 2005 şi 2006, Cupa Ucrainei în 2004 şi Supercupa Ucrainei în 2005 cu Şahtior Doneţk, dar și Cupa Ligii cu Steaua în 2016.