Inclusiv în România, jocurile de noroc au o lungă istorie, iar pokerul este de multă vreme un hobby asumat de numeroase persoane dornice de distracție în timpul liber. Cu un amestec de strategie și noroc, cu suspans și întorsături de situație, acest joc de îndemânare rămâne unul de actualitate în lumea contemporană.
Între timp, desfășurarea pokerului în mod organizat, pe mize reale, a devenit o formă de gambling clar reglementată legal, atât în privința turneelor de poker live, cât și a jocului pe platforme de online poker.
Cei pasionați de poker trebuie în primul rând să cunoască regulile oficiale ale formei pe joc pe care o aleg – de exemplu Texas Hold ‘em, Omaha Hi, Omaha Hi-Lo sau 7-Card Stud. Mai ales dacă joacă offline și nu în mod virtual, este bine să fie urmate și anumite indicații etice, reguli nescrise la poker pe care și le asumă cei mai mulți profesioniști și amatori entuziaști.
Una dintre cele mai nedorite atitudini într-un joc de poker este încercarea unui jucător de a vedea cărțile altcuiva. O mișcare intenționată în acest sens, oricât de subtilă, este lipsită de etică și vizează dorința de a profita de jucătorii mai puțin experimentați sau de o anumită situație la masă. Este mai greu de dovedit concret încălcarea unei reguli, însă o astfel de chestiune ține mai degrabă de bun simț și de respect față de ceilalți jucători.
Pe lângă încercarea de a vedea cărțile altui jucător, iată și alte acțiuni care nu își au locul la masa de poker:
https://www.youtube.com/shorts/Y7GdmVxgjpA
De evitat este și ritmul lent la jocul de poker. Fiecare mână ar trebui jucată suficient de alert, fără a exagera nici în acest sens, evident. Totuși, unii jucători pot trage de timp în mod nejustificat, doar pentru a-și enerva adversarii. Un exemplu ar fi acela în care jucătorul cu o mână excelentă refuză să o arate în timp util, doar pentru dramatizare și pentru a crea iluzia că un adversar ar urma să câștige.
Chiar și când ai de luat o decizie, nu lăsa celelalte persoane să aștepte prea mult timp. Și mai neplăcut este dacă în mod constant faci orice mișcare cu întârziere, chiar și pentru decizii foarte simple și logice.
Aspectele menționate mai sus țin așadar de etichetă și de bune maniere. Pokerul este un joc asociat cu eleganță și rafinament, deci asemenea atitudini nu își au locul. A nu se înțelege că doar la turnee live și la poker în cazinouri terestre sau în cluburi dedicate trebuie aplicate astfel de reguli nescrise!
Segmentul de online poker este unul în plină ascensiune, iar tehnologia face posibilă un joc cursiv, cu interacțiune tot mai puternică, asemănător jocului offline. Așadar, și la online poker trebuie ca respectul să fie un principiu de bază pentru orice jucător!
De fapt, iată un sfat care se aplică în mod concret jocului de poker la distanță: nu ar trebui să te implici în alte activități în timp ce joci online. Dacă este rândul tău să acționezi, ceilalți nu ar trebui să aștepte ca tu să termini o discuție cu cineva din încăpere sau să te desprinzi din utilizarea telefonului ori privitul la TV.
Sigur, este o perioadă de timp pe care o ai la dispoziție pentru a acționa și vei rămâne Sit Out dacă o depășești, dar este neplăcut să fii nevoit să aștepți mereu după un jucător care mereu acționează aproape de finalul băncii de timp pe care o are la dispoziție.
Nu acționa niciodată dacă nu este rândul tău: dacă un jucător în fața ta se gândește, este normal să aștepți. Acționând în afara rândului, oferi jucătorului respectiv niște informații suplimentare, ceea ce este nedrept pentru ceilalți jucători de la masă și reprezintă un gest nepoliticos.
Acordă mereu atenție acțiunii de la masă, în așa fel încât chiar să accelerezi jocul. Oamenii se simt mai bine când ritmul este păstrat la un nivel rezonabil. Ascultă mereu indicațiile dealerului pentru a nu greși și pentru a nu avea nevoie de lămuriri suplimentare.
Foarte supărător la poker este când unii jucători vorbesc între ei și deranjează celelalte persoane implicate în acțiune. Astfel, nu uita să păstrezi liniștea, dacă nu este rândul tău să vorbești.
Dacă joci într-un cazinou și trebuie să mai adaugi bani în joc, îi poți cere dealerului jetoane contra cash doar când este rândul tău să faci o mișcare. Nu vorbi cu jucătorii care trebuie să ia o decizie, căci îi vei stresa. Nu vorbi nici cu alții, din același motiv: deranjezi jucătorul în acțiune.
Alte sfaturi relevante la jocul de poker: nu-ți dezvălui acțiunile în timp ce alții încă joacă, nu arăta mâna nimănui în timp ce joci, respectă mereu jucătorii și dealerul, chiar și când ceva nu este pe placul tău, nu face gălăgie în niciun fel (de exemplu nu bate în masă și evită orice acțiuni care provoacă zgomot), nu interveni peste adversari pentru a le face recomandări de joc.