Home » Știri » 24 ianuarie devine oficial zi de sărbătoare legală, nelucrătoare

24 ianuarie devine oficial zi de sărbătoare legală, nelucrătoare

George Stanciu / 07.10.2016, 16:31
24 ianuarie devine oficial zi de sărbătoare legală, nelucrătoare

Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea cu privire la modificarea Codului Muncii, prin care ziua de 24 ianuarie este declarată sărbătoare legală și zi nelucrătoare, marcând unirea Principatelor din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza

Proiectul a fost adoptat de către deputați în septembrie, cu 209 voturi ”pentru” şi doar 4 ”împotrivă” şi a fost trimis spre promulgare către președintele Klaus Iohannis. Senatul respinsese proiectul legislativ.

Proiectul a fost inițiat de către Tudor Ciuhodaru, deputat PSD, ce susține, în expunerea de motive, că ”Legea nr. 171/2004 privind declararea zile de 24 ianuarie drept zi ca sărbătoare legală (…) s-a dovedit a fi un eşec lamentabil”.

”Nu era nevoie de lege, ci doar de un manual de istorie pentru a afla că pe 24 ianuarie sărbătorim la nivel naţional Ziua Unirii Principatelor Române. În schimb ceea ce nu s-a reglementat în această lege, pentru a avea o nouă zi nelucrătoare, era modificarea art. 139 din lefea 53/2003 privind Codul Muncii”, mai afirmă Ciuhodaru.

După ce această lege va intra în vigoare, românii vor beneficia oficial de 13 zile libere anual, conform news.ro.

Românii au liber prin lege în zilele de 1 și 2 ianuarie, acestea fiind zilele de Anul Nou. Următoarea zi liberă este Ziua Unirii, 24 ianuarie. Primele două zile de Paște și zilele de Rusalii, sunt, de asemenea, libere prin lege, dar acestea se modifică anual. Ziua de 1 mai este zi liberă legal. Ziua de 15 august este decretată zi liberă, aceasta fiind sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Ziua Sfântului Andrei, sărbătorit pe 30 noiembrie, este zi liberă, alături de a doua zi, cea de 1 decembrie, Ziua națională a României. Ultimele două zile libere din an sunt zilele de Crăciun, 25 și 26 decembrie.

Sursă imagine: www.jurnalul.ro