Home » Știri » „Mâncătorul de copii” din Elveția este o statuie care sperie oamenii [VIDEO]

„Mâncătorul de copii” din Elveția este o statuie care sperie oamenii [VIDEO]

Sebastian Rotaru / 14.02.2017, 12:35
„Mâncătorul de copii” din Elveția este o statuie care sperie oamenii [VIDEO]

O statuie din Berna, capitala Elveției, sochează prin acțiunea pe care pare că o face. O legendă spune că aceasta îl întruchipează pe Cronus, regele titanilor din mitologia greacă, în timp ce mănâncă niște copii.

„Mamă, de ce mănâncă (n.red- statuia) capul copilului?” Când te uiți în sus constați cu groază că, într-adevăr, există o sculptură care înfățișează pe cinvea în timp ce mănâncă niște copii în mijlocul orașului. Dar de ce?

Fântâna sculptată datează din anul 1546 și este numita „Kindlifresser” – Mâncătoarea de copii – și este una dintre cele mai vechi sculpturi din capitala Elveției. Aceasta a terorizat ani la rând copiii, dar nu știe nimeni de ce este acolo sau ce transmite aceasta cu adevărat, scrie Curiosity.

Prima teorie spune că statuia îl reprezintă pe Cronus (Kronos) cel mai tânăr lider al titanilor, descendent al lui Uranus (cerul) și al Gaiei (Pământul). Se spune că acesta și-a mâncat copiii, după ce părinții lui, Uranus și Gaia, i-au spus că cei cinci urmași ai lui îi vor lua tronul. O altă legendă spune că este vorba despre o gelozie în familie. Se crede că statuia îl înfățișează pe fratele ducelui Berchtold, fondatorul Bernei, iar fratele (statuia) a fost pus mereu în umbră de către fratele său mai mic, așa că și-a arătat furia pe copiii din oraș și i-a mâncat. Ciudat este faptul că nu există nicio dovadă a acestui eveniment.

Cea mai plauzibilă explicație spune că statuia avea rolul de a avertiza comunitate de evrei din Berna cu privire la o obligație pe care o aveau. Mâncătorul de copii poartă o pălărie  galbenă care este tradițională în rândul evreilor din Europa Medievală și din lumea islamică, și pe care erau obligați să o poarte în acea perioadă – secolul al XIV-lea.

O teorie mai puțin înfricoșătoare spune că, de fapt, statuia este unui om de la „Carnavalul Basler Fastnacht” din Elveția sau a festivalului „Noptea Postului” și reprezintă modul în care copiii ar trebui să se comporte (să fie cuminți, dacă nu vor să fie mâncați). Bine, nici teoria asta nu este una mai puțin înficoșătoare.