Home » Știri » A murit Corneliu Turianu, judecătorul care s-a împotrivit ca Ion Iliescu să candideze în 1994

A murit Corneliu Turianu, judecătorul care s-a împotrivit ca Ion Iliescu să candideze în 1994

Octavian Palade / 08.11.2016, 15:02
A murit Corneliu Turianu, judecătorul care s-a împotrivit ca Ion Iliescu să candideze în 1994

A murit Corneliu Turianu, fost preşedinte al Tribunalului Bucureşti, care s-a împotrivit ca Ion Iliescu să candideze în 1994. Acesta avea 76 de ani.

Corneliu Turianu a murit luni, în urma unui stop cardio-respirator, la spitalul Elias din București. Turianu a fost senator şi  secretar al Colegiului CNSAS, anunță news.ro.

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a transmis marți că toţi cei care au avut privilegiul de a lucra cu Corneliu Turianu, fost secretar al Colegiului, figură marcantă a lumii juridice româneşti, senator, judecător şi profesor universitar, îl vor purta în amintire ca model de om şi de profesionalism.

Corneliu Turianu s-a născut pe 20 august 1940, în Negreni, judeţul Olt. Cea mai mare parte a activităţii profesionale a dedicat-o magistraturii, fiind preşedinte al Tribunalului Bucureşti şi judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Timp de 30 de ani (1966-1996) a îndeplinit funcția de judecător, parcurgând toate nivelurile ierarhiei judecătorești – de la judecător stagiar, vicepreședinte al Judecătoriei sector 8, președinte de secție și apoi președinte al Tribunalului Municipiului București – până la înalta funcție de judecător al Curții Supreme de Justiție.

A desfășurat și o susținută activitate științifică (a elaborat, începând din 1973 până în prezent, 82 de cărți de specialitate – monografii, cursuri universitare, cărți de practică judiciară – și peste 200 de studii și articole de specialitate), didactică și publicistică.

Cea mai controversată lucrare a sa este Reeducarea prin muncă, volum publicat în 1984. Pe 3 aprilie 2006, această carte a fost prezentată de Mircea Dinescu protestatarilor adunați în fața sediului CNSAS, ca urmare a alegerii lui Cornelui Turianu în funcția de președinte CNSAS. Această alegere s-a produs cu voturile PD, PSD și PRM, în ciuda înțelegerii reprezentanților coaliției de guvernare de a-l sprijini pe Constantin Ticu Dumitrescu.

În 1994, când a fost judecător şi preşedintele Tribunalului Bucureşti, Corneliu Turianu a emis o hotărâre prin care i se interzicea lui Ion Iliescu să mai candideze pentru funcţia de preşedinte, pentru că avusese deja două mandate. Hotărârea lui Turianu din 1994 a fost prima decizie luată de un magistrat împotriva unui preşedinte în exerciţiu. Cu toate acestea, lui Ion Iliescu i s-a permis să candideze. La scurt timp, Turianu a fost demis din funcţa de preşedinte al Tribunalului Bucureşti.