Home » Știri » A murit Leonard Cohen. Legendarul artist avea 82 de ani – VIDEO

A murit Leonard Cohen. Legendarul artist avea 82 de ani – VIDEO

Octavian Palade / 11.11.2016, 08:28
A murit Leonard Cohen. Legendarul artist avea 82 de ani – VIDEO

Compozitorul şi interpretul canadian Leonard Cohen a încetat din viaţă joi, la vârsta de 82 de ani, conform unui anunţ publicat pe pagina de Facebook a artistului.

”Cu mare durere vă anunţăm că legendarul poet, compozitor şi artist Leonard Cohen a încetat din viaţă. Am pierdut unul dintre vizionarii cei mai respectabili şi prolifici. O ceremonie va avea loc la Los Angeles, la o dată ce urmează să fie anunţată”, scria în anunțul publicat pe pagina de Facebook a muzicianului, potrivit news.ro.

Leonard Cohen, într-un interviu recent, a vorbit cu calm şi luciditate despre moarte: ”Sunt pregătit să mor. Sper că nu este foarte incomod. Cam asta este pentru mine”.

Artistul şi-a lansat cel de-al 14-lea album, ”You Want It Darker”, în luna octombrie a acestui an.

Cohen a devenit cunoscut în anii 1960 ca poet, scriitor şi compozitor. Interesul său inițial a fost literatura, însă atenţia publicului a fost atrasă de muzica sa, odată cu stabilirea la New York. Primul său album, ”Songs of Leonard Cohen”, a fost lansat în 1967 şi a devenit un disc-cult.

Influenţa lui Cohen în muzică a fost asemănată cu aceea a lui Bob Dylan şi Joni Mitchell.

Artistul canadian i-a adresat o scrisoare muzei sale, Marianne Ihlen, cu câteva zile înainte ca aceasta să înceteze din viaţă, pe 29 iulie, în Norvegia, la vârsta de 81 de ani. În respectiva scrisoare, Cohen i-a amintit că o iubeşte şi i-a spus că o va urma ”foarte curând”.

Muzicianul, care declarase, în urmă cu o lună, că este pregătit pentru moarte, a precizat la o sesiune de audiţii a noului său album, ”You Want It Darker”, că afirmaţia a fost ”exagerată” şi a spus că are de gând să trăiască veşnic.

”Am spus recent să sunt gata să mor şi cred că am exagerat. Am fost mereu adeptul dramatizării. Am de gând să trăiesc veşnic”, a declarat artistul, care a adăugat că plănuieşte să lanseze cel puţin încă două albume până va muri. El a ţinut să specifice faptul că acea afirmaţie a fost mai degrabă una filosofică, şi nu un raport de sănătate.

Leonard Cohen: poet, scriitor, compozitor

Leonard Norman Cohen s-a născut pe 21 septembrie 1934 la Montréal, şi-a lansat primul volum de poezii tot la Montréal în 1956, iar romanul său de debut a fost publicat în 1963.

Primele melodii semnate de Leonard Cohen sunt inspirate din muzica folk. Începând din anii 1970, sursele de inspirație s-au multiplicat: muzică pop, de cabaret şi varietăţi. Din anii 1980, Leonard Cohen era acompaniat de sintetizatoare şi corişti.

În toate cântecele sale, muzicianul a reluat teme ca iubirea, pasiunea, religia, singurătatea, sexualitatea şi complexitatea relaţiilor umane. Cohen şi-a asumat, de asemenea, depresia cronică de care suferea de multă vreme, pe care nu a ascuns-o niciodată, ajungând să vorbească despre ea inclusiv în faţa jurnaliştilor prezenţi la conferinţa de presă organizată cu ocazia lansării albumului său ”Old Ideas”.

Cântecele și poeziile lui Leonard Cohen au influenţat numeroşi scriitori, compozitori şi cântăreţi, iar piesele sale au generat peste 1.500 de coveruri pe plan mondial.

Muzicianul canadian, care a concertat de trei ori în România, a primit numeroase premii şi distincţii internaţionale. În 2008, a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame, în timp ce poeziile sale au fost recompensate în 2011 cu premiul Prinţul de Asturia pentru Literatură, una dintre cele mai prestigioase distincţii culturale spaniole.