Home » Știri » Accesarea site-urilor ISIS te poate trimite la închisoare

Accesarea site-urilor ISIS te poate trimite la închisoare

George Stanciu / 05.12.2016, 11:29
Accesarea site-urilor ISIS te poate trimite la închisoare

Site-urile cu conținut îndoielnic, cum sunt cele ale ISIS, pot să te trimită la închisoare, dacă intri pe lista neagră a autorităților.

Un bărbat în vârstă de 32 de ani, a cărui identitate a rămas anonimă, a fost condamnat de un tribunal din Ardèche, un departament din sud-estul Franței, la doi ani de închisoare în baza unei noi legi, destul de controversate. Conform digitaltrends.com, poliția a descoperit istoricul de căutări din browser după ce a descins acasă la individ.

Polițiștii au descoperit imagini pro-ISIS, dar și videoclipuri cu execuții ale prizonierilor pe calculator, pe telefonul mobil, dar și pe un stick USB. Steagul Statului Islamic era setat ca wallpaper pe PC, iar parola calculatorului era ”13novembrehaha”, o referință către data atacului terorist de la Paris, în urma căruia au murit 130 de oameni.. Poliția spune că individul vizita site-uri jihadiste de mai bine de doi ani.

Bărbatul a fost condamnat la doi ani de închisoare și s-a apărat în timpul procesului, afirmând că a vizitat site-urile pentru a ”face diferența între Islamul real și cel fals”. Acesta nu a fost vizat de către serviciile secrete înainte de acest eveniment.

Arestarea bărbatului, ce se află la închisoare din data de 25 noiembrie, a fost făcută în baza unei legi care face din vizionarea constantă de site-uri teroriste, precum cele ale ISIS, o faptă penală. Problemele pot fi evitate dacă astfel de site-uri sunt vizitate cu ”bună credință, pentru a cerceta, informa publicul, sau în scopuri judiciare”.

Bărbatul a fost descoperit după ce autoritățile au făcut verificări la o altă persoană, aflată în aceeași regiune. Conform stării de urgență decretate în Franța, autoritățile âau posibilitatea să supravegheze și să facă percheziții fără mandat.

Franța a început să blocheze anumite secțiuni de internet pentru a preveni radicalizarea online. După atacul din 2015, de la Charlie Hebdo, o nouă lege a fost adoptată, oferind posibilitatea guvernului să blocheze site-urile care promovează terorismul, fără să obțină un ordin judecătoresc.