Home » Știri » Adevărata poveste a lui Casanova. Cine a fost în realitate celebrul personaj și câte femei a avut

Adevărata poveste a lui Casanova. Cine a fost în realitate celebrul personaj și câte femei a avut

Manolică Anca / 27.12.2021, 11:19
Adevărata poveste a lui Casanova. Cine a fost în realitate celebrul personaj și câte femei a avut

Memoriile lui Giacomo Casanova sunt renumite pentru descrierea amănunțită a vieții din Europa secolului al XVIII-lea, dar ele detaliază și escapadele unui violator în serie. Și, cu toate că a trăit cu mult timp în urmă, numele său a rămas până în ziua de azi un adjectiv pentru un bărbat care se pricepe la femei. Află adevărata poveste a lui Casanova.

Povestea nebună din viața reală a lui Casanova

Veneția secolului al XVIII-lea era un oraș cu canale întortocheate, măști înșelătoare, muzică seducătoare, ceață misterioasă, politică tăioasă și închisori de temut. Pentru un loc poreclit La Serenissima, sau seninătatea, Republica Veneția a evocat destul de multă neliniște. Ca orice urmaș bun, fiul ei preferat a împărtășit aceleași trăsături.

Giacomo Casanova s-a născut la Veneția, în 1725, în familia unei perechi de actori și a crescut ca un om care a întruchipat, fără îndoială, spiritul Iluminismului. Era fermecător, curios, fără direcție și, de obicei, se îndrăgostea de femei inteligente și talentate care îl seduceau, la fel de des cum le seducea el pe ele.

Cu toate acestea, există mult mai multe despre acest celebru amator decât numeroasele sale aventuri amoroase. Deși Giacomo Casanova a trăit cu mult timp în urmă, în secolul al XVIII-lea, numele său rămâne până în ziua de azi un adjectiv pentru un bărbat care se pricepe la femei.

De la biserică, la militar, la muzică și muulte femei

Casanova a fost un copil isteț, atât de isteț încât a intrat la Universitatea din Padova la vârsta de 12 ani. După absolvire, s-a apucat de unele dintre viciile care aveau să-l facă celebru în întreaga Europă. Jocurile de noroc, pe de o parte, și femeile, de cealalată parte.

Fie că era vorba de inteligența, de farmecul sau de stilul său (sau poate doar de părul său, pe care îl pudra, parfuma și îl ondula), ele îl iubeau. Dar se spune că și-a descoperit cu adevărat pasiunea și pentru ele, atunci când a avut o aventură nu doar cu o fată de 16 ani, ci și cu sora ei de 14 ani, în același timp. Avea 17 ani pe atunci, și și-a pierdut virginitatea într-o noapte cu două surori venețiene, ele însele virgine.

La acea vreme, Casanova făcea parte din clerul bisericesc. Nu a durat mult. Datoriile sale la jocurile de noroc l-au adus în închisoare și, după alte câteva începuturi false în biserică, a trebuit să o ia de la capăt. Noua sa carieră? Ca soldat.

„Mi-am cumpărat o sabie lungă și, cu bastonul meu frumos în mână, cu o pălărie împodobită cu o cocardă neagră, cu părul tuns în mustăți laterale și o coadă lungă și falsă, am pornit să impresionez întregul oraș”, a scris Casanova în memoriile sale.

S-a plictisit repede de această meserie

Dar, găsind viața militară plictisitoare și datorând încă și mai mulți bani din jocurile de noroc, Casanova a renunțat la armată. Ajuns la 21 de ani, Casanova a devenit violonist. Acolo a atras atenția unui senator care l-a invitat pe Casanova în casa sa și i-a devenit patron. Dar Casanova a dat din nou de necazuri. A fugit din Veneția, a evadat la Parma, s-a îndrăgostit și i-a fost frântă inima.

A plecat într-un Grand Tour și a sedus zeci de femei. A devenit francmason, a scris o piesă de teatru și, în cele din urmă, în 1753, s-a întors la Veneția. Și lucrurile abia începeau. Pentru că era un bărbat frumos, înalt, inteligent, știa să vorbească multe limbi, scria poezii. Putea cuceri orice femeie.

Adevăratul Casanova
Adevăratul Casanova

Evadări și încarcerări

Vestea escapadelor lui Casanova – aventurile sale de prost gust cu oricine, de la femei căsătorite la călugărițe și virgine, jocurile de noroc, asocierea sa cu francmasoneria – l-au prins din urmă. La 30 de ani, Casanova a fost arestat de Tribunalul din Veneția, „în primul rând”, a spus Tribunalul, pentru „ultragierea publică a sfintei religii”. A fost închis în „Leads” și condamnat la cinci ani.

Celula, supranumită astfel din cauza plăcilor de plumb care acopereau acoperișul, era considerată a fi complet de evitat. Foarte întunecoasă și cu un tavan atât de jos încât Casanova nici măcar nu putea sta drept, aceasta era situată la ultimul etaj al Palatului Dogilor. Ca și restul închisorilor, era puternic păzită. Evadarea părea imposibilă.

A stat 13 luni închis aici. Patronul său, contele Bragadin, i-a convins în cele din urmă pe cei care îl păzeau să îl mute. Casanova a fost foarte supărat atunci, pentru că fusese foarte aproape de a evada. A fost mutat în noua sa celulă, mai mare și mai luminată. Dar nu a stat mult timp aici, pentru că a reușit să evadeze.

Numeroasele escrocherii ale lui Casanova

Oricât de mult ar fi fost la limită închisoarea sa, Casanova nu a luat-o ca pe un semn că ar trebui să renunțe la joc și să se retragă la ceva mai statornic. În schimb, a fugit la Paris unde a pretins că este alchimist. Le spunea că are 300 de ani și că poate crea diamante de la zero. A atras atenția unui conte, care a văzut prin Casanova și a decis că, având în vedere capacitatea sa de a spune orice cu o față serioasă, ar fi un spion excelent.

Una dintre misiunile sale a fost să vândă obligațiuni de stat în Amsterdam. A devenit un om bogat dar și-a pierdut rapid averea, cheltuind banii pe aventuri amoroase. Între datorii și numeroși dușmani, s-a trezit din nou pe fugă. În 1760, complet lipsit de bani, planurile lsale au devenit din ce în ce mai nebunești. Și-a inventat o nouă personalitate: Cavalerul de Seingalt.

S-a întors la Paris și a convins o nobilă că poate să o transforme într-un tânăr, folosind mijloace oculte, dacă îl plătește suficient. A călătorit în Anglia și a reușit prin escrocherie să obțină o audiență la regele George al III-lea. S-a întâlnit cu Ecaterina cea Mare, încercând să îi vândă ideea unei loterii rusești. S-a duelat cu un colonel în Varșovia pentru o actriță italiană.

În 1774, după 18 ani de exil, Casanova a obținut dreptul de a se întoarce la Veneția. Doar nouă ani mai târziu, a scris o satiră virulentă la adresa nobilimii venețiene, ceea ce i-a adus o nouă expulzare. În ultimii săi ani, Casanova s-a mai liniștit. A devenit bibliotecarul contelui Joseph Karl von Waldstein în Boemia, o slujbă pe care Casanova a găsit-o atât de singuratică și plictisitoare încât s-a gândit să se sinucidă. A rezistat tentației, dar numai pentru a-și înregistra memoriile. A murit la 73 de ani, în 1798.

Câte femei a avut Casanova

Se spune că acesta ar fi făcut dragoste cu 122 de femei (chiar 132, susțin unii specialiști), din toate clasele sociale. Ca vârstă, aproape toate cuceririle sale se încadrau între 16 și 20 de ani. Iar partidele de amor au fost descrise cu lux de amănunte, nu de puține ori acesta luând parte la adevărate orgii sexuale.

Despre copii lui Casanova nu se știe nimic. Ar fi existat un fiu rezultat dintr-o scurtă relație cu Isabel da Glia, o bucatareasă spaniolă, dar numele său a fost evitat în memoriile sale.