Home » Știri » Administrația Prezidențială a anunțat de cine va fi reprezentată România la investirea lui Trump

Administrația Prezidențială a anunțat de cine va fi reprezentată România la investirea lui Trump

Sebastian Rotaru / 16.01.2017, 18:56
Administrația Prezidențială a anunțat de cine va fi reprezentată România la investirea lui Trump

Administrația Prezidențială precizează că nicio delegație străină nu este invitată oficial cu ocazia ceremoniilor de inaugurare a președintelui Statelor Unite ale Americii.

Aceasta a arătat că România va fi reprezentată la învestitura lui Donald Trump de ambasadorul țării noastre în SUA, potrivit Agerpres.

„Conform practicii Statelor Unite ale Americii privind ceremoniile de inaugurare a noilor președinți, șefii misiunilor diplomatice acreditați la Washington sunt singurii care îi reprezintă oficial pe șefii de stat și guvernele lor la evenimentele de învestitură. Nicio delegație străină, cu atât mai puțin șefi de stat sau de guvern, nu este, potrivit acestei cutume, invitată oficial cu această ocazie. Această regulă a fost reconfirmată explicit și cu ocazia învestirii președintelui Donald Trump, astfel cum a fost subliniat în invitația trimisă de către Departamentul de Stat, în numele Comitetului Congresional Comun privind Ceremoniile Inaugurale, tuturor misiunilor diplomatice din Washington”, arată Administrația Prezidențială într-un comunicat.

În comunicat se mai arată că delegații formate din reprezentanți ai unor instituții sau partide care participă la evenimente organizate în marja ceremoniilor oficiale inaugurale nu reprezintă oficial statul român.

„România va fi reprezentată, conform practicii amintite, de ambasadorul României în Statele Unite ale Americii”, precizează Administrația Prezidențială.

La ceremonia de investirea a lui Donald Trump, din 20 ianuarie, a fost invitat și șeful Camerei Deuptaților, Liviu Dragnea, și premierul Sorin Grindeanu.

“Am avut şi un memorandum intern cu privire la deplasarea domnului preşedinte Liviu Dragnea. A fost invitat să participe la Washington DC la ceremonia de învestire a celui de-al 45-lea preşedinte al SUA, Donald Trump, şi la evenimentele conexe prilejuite de acest moment. Invitaţia a fost lansată de către vicepreşedintele Comitetului de învestire a preşedintelui. Perioada este 17-21 ianuarie. Normal că a fost aprobată în unanimitate deplasarea domnului preşedinte Liviu Dragnea”, a declarat secretarul PSD, Marcel Ciolacu.