Home » Știri » Alegeri parlamentare: Mai mult de jumătate dintre cei înscriși pentru votul prin corespondență au votat

Alegeri parlamentare: Mai mult de jumătate dintre cei înscriși pentru votul prin corespondență au votat

George Stanciu / 09.12.2016, 15:48
Alegeri parlamentare: Mai mult de jumătate dintre cei înscriși pentru votul prin corespondență au votat

Din totalul celor 8.889 de cetăţeni români înscriși în Registrul Electoral pentru votul prin corespondenţă, 4.591 au trimis deja buletinele către Biroul electoral pentru votul prin corespondenţă în termenul legal.

”Biroul electoral pentru votul prin corespondenţă a primit 4.591 de buletine de vot”, a declarat Dosa Ildiko, locţiitorul preşedintelui biroului electoral.

Conform legii, cei care vor să voteze prin corespondență trebuiau să trimită plicul care conţine certificatul de alegător completat, semnat şi datat, alături de buletinul de vot, cu suficient timp înainte încât plicul să ajungă la biroul electoral pentru votul prin corespondenţă până în data de 8 decembrie, ora 24.

Plicurile livrate ulterior vor fi anulate, fără să mai fie sigilate.

Voturile prin corespondenţă vor fi deschise şi numărate duminică, la ora 21, după ce urnele de vot din țară se vor închide.

Aceste alegeri parlamentare se vor desfășura în ziua de duminică, 11 decembrie 2016. Campania electorală pentru alegerile parlamentare de luna viitoare a început în data de 11 noiembrie și se va încheia în data de 10 decembrie, cu o zi înainte de alegeri. Legea interzice campania electorală în ziua alegerilor.

Aceste alegeri parlamentare vor avea un sistem de vot diferit față de tururile de scrutin din 2008 și din 2016. Asta înseamnă că se va vota pe liste și nu nominal, așa cum s-a întâmplat acum 4 și acum 8 ani. Decizia a fost susținută atât de parlamentarii din grupul aflat la putere, cât și de cei ce se află în opoziție. Legea cu privire la noul format de vot a fost promulgată în data de 20 iunie 2015.