Home » Știri » Alegeri parlamentare 2016: Numărarea voturilor va fi înregistrată video

Alegeri parlamentare 2016: Numărarea voturilor va fi înregistrată video

Octavian Palade / 08.11.2016, 11:42
Alegeri parlamentare 2016: Numărarea voturilor va fi înregistrată video

Ministrul de Interne a subliniat că la alegerile parlamentare 2016 se va filma procesul de numărare a voturilor, nu și alegătorii care vin să voteze.

O premieră la alegerile parlamentare 2016 va fi înregistrarea video a numărării voturilor.

Astfel, operatorul de calculator al fiecărei secţii de votare va filma procesul de numărare a voturilor după terminarea procesului electoral, nu alegătorii care vor veni să voteze pe 11 decembrie, a declarat marţi ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, citat de news.ro.

„Vreau să subliniez că au fost anumite neînţelegeri asupra perioadei care va surprinsă video. (…) Este vorba doar de perioada în care sunt numărate voturile, deci nu se supraveghează video votul ca atare între deschiderea urnelor şi închiderea lor”, a menționat ministrul de Interne în timpul şedinţei Comisiei Tehnice Centrale de pregătirea alegerilor.

Şedinţa desfășurată marţi la Comisia Tehnică Centrală a fost ultima înainte de începerea campaniei electorale.

Ministerul Afacerilor Interne a luat în discuție, împreună cu toţi prefecţii, care este stadiul pregătirii alegerilor parlamentare, inclusiv a achiziţiei de ştampile cu menţiunea „Votat”, timbre autocolante şi buletine de vot.

Toate activităţile din secţiile de votare, după închiderea urnelor, urmează să fie filmate, iar sarcina realizării înregistrărilor revine operatorului de calculator din fiecare secţie de votare. Terminalele informatice necesare înregistrării video-audio a procedurilor sunt asigurate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), care deja a realizat aplicaţiile pentru această nouă procedură.

Procedurile sunt stricte. Operatorii de calculator existenţi în fiecare secţie de votare trebuie să realizeze înregistrarea audio-video dintr-o poziţie fixă, de la o distanţă medie, pe un cadru general. De asemenea, i se interzice operatorului de calculator să realizeze copii ale înregistrării ori să permită accesul altor persoane la înregistrare. Dispoziţiile se aplică şi pentru procedurile de numărare a voturilor prin corespondenţă.

Înregistrările se păstrează trei luni de la data publicării rezultatelor alegerilor în Monitorul Oficial.

În plus, dacă există dubii în privinţa organizării alegerilor, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale va putea pune la dispoziţia organismelor electorale, pentru soluţionarea unei contestaţii, copii ale înregistrării.