Home » Știri » Alegeri parlamentare 2016: Mai puțin de o treime din candidați sunt femei

Alegeri parlamentare 2016: Mai puțin de o treime din candidați sunt femei

Octavian Palade / 21.11.2016, 14:37
Alegeri parlamentare 2016: Mai puțin de o treime din candidați sunt femei

Doar 27,7% din candidaţii la parlamentare sunt femei, potrivit unei centralizări BEC, la solicitarea Coaliţiei pentru Egalitate de Gen.

Doar 27,7% din candidaţii înscrişi în competiţia electorală pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie sunt femei, potrivit unei centralizări realizate de Biroul Electoral Central, la solicitarea Coaliţiei pentru Egalitate de Gen, care a semnalat că listele de candidaţi nu respectă prevederile legale potrivit cărora acestea trebuie să asigure reprezentanrea ambelor sexe, relatează news.ro.

Coaliţia pentru Egalitate de Gen arată că în partidele cotate cu şanse să obţină intrarea în Parlament proporţia candidaţilor femei variază astfel: PSD – 28,5%; UDMR –  27,7%; PNL – 25,3%; USR – 25,3%.

Pe circumscripţii, cea mai slabă reprezentare candidatelor este în Prahova (19,1%), Hunedoara (20,3%) şi Cluj (21,8), iar la polul opus, cel mai bine sunt reprezentate femeile în Giurgiu (39,1%), Bucureşti (34,1) şi Ilfov (33,3%), potrivit BEC.

Biroul Electoral Central a răspuns solicitării Coaliţiei pentru Egalitate de Gen și în legătură cu unele circumscripţii electorale în care au fost înregistrate liste de candidaţi fără femei.

În adresa oficială, Biroul precizează că responsabilitatea verificării îndeplinirii condiţiilor legale revine birourilor electorale de circumscripţie, Biroul Electoral Central neavând atribuţii în acest aspect.

Legea 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, prevede la art. 52., alin. 2: ”Listele de candidaţi pentru alegerea senatorilor şi deputaţilor trebuie întocmite astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe, cu excepţia listelor care conţin un singur candidat”. Astfel, pe listele de candidaţi ar fi trebuit să se regăsească cel puţin o femeie şi cel puţin un bărbat, cu excepţia listelor alcătuite dintr-un singur candidat, arată Coaliţia pentru Egalitate de Gen.

Coaliţia pentru Egalitate de Gen a dat publicităţii recent un raport în care analiza situaţia reprezentării femeilor pe listele a 11 partide politice care au depus liste de susţinători la nivel naţional. Proporţia femeilor în cele 11 partide analizate era de 29%. Nu s-a putut include în analiză gradul de eligibilitate pentru candidaturile femeilor, întrucât nu există date publice cu privire la estimarea poziţiilor eligibile ale partidelor.

Partidele au pus pe listă femei doar pentru a respecta legea

Este posibil ca multe femei să fi fost trecute pe liste numai pentru a respecta legea privind reprezentarea ambelor sexe, a susţinut Coaliţia pentru Egalitate de Gen, care a solicitat BEC şi birourilor electorale de circumscripţie să explice motivele pentru care legea nu a fost respectată în unele circumscripţii în aşa fel încât să fie reprezentate ambele sexe pe listele de candidaţi. În răspunsul oficial transmis de BEC se arată că atribuţiile privind înregistrarea listelor de candidaţi revin birourilor electorale de circumscripţie.

Coaliţia pentru Egalitate de Gen menționează că scena politică din România este una dintre cele mai misogine din Uniunea Europeană. Potrivit datelor centralizate de Parlamentul European, cu numai 11,5% femei în Parlament, ţara noastră se află pe penultimul loc în UE în ceea ce priveşte proporţia femeilor în legislativ. Pe ultimul loc se află Ungaria, cu o proporţie de 10% a femeilor în Parlament. Media europeană în parlamentele din cele 28 de state membre UE este de 28%, iar pe primele poziţii se află Suedia (45%), Finlanda (42%) şi Belgia (41%). La nivel global, datele centralizate de Uniunea InterParlamentară (IPU) arată că suntem pe locul 133 în lume, întrecuţi şi de ţări preponderent musulmane ca Egipt, Iordania sau Turcia.

Coaliţia pentru Egalitate de Gen este formată din 10 organizaţii neguvernamentale din domeniul drepturilor femeilor şi egalităţii de şanse.