Home » Știri » Alegeri parlamentare 2016: Reguli stricte în campania electorală

Alegeri parlamentare 2016: Reguli stricte în campania electorală

Octavian Palade / 10.11.2016, 14:33
Alegeri parlamentare 2016: Reguli stricte în campania electorală

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie debutează vineri, cu aceleaşi reguli strice ca şi la alegerile locale.

Campania electorală pentru alegerile legislative are reguli drastice privind afişajul electoral, scrie news.ro.

Astfel, este interzisă folosirea de bannere mari pe stâlpi sau înființarea de corturi, singurele materiale de propagandă acceptate, prin lege, fiind afişe electorale cu dimensiunile de cel mult 500 mm pe 350 mm, care nu pot utiliza culorile drapelului naţional în prezentarea grafică.

Campania electorală pentru alegerile parlamentare începe cu 30 de zile înainte de data desfăşurării alegerilor şi se încheie în ziua de sâmbătă care precedă data alegerilor, la ora 7.00, conform calendarului electoral stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 635/2016.

Așadar, campania începe în data de 11 noiembrie şi se finalizează pe 10 decembrie.

Suma totală alocată de Executiv pentru organizarea alegerilor parlamentare este de 227,7 milioane lei, fondurile necesare fiind prevăzute, pe categorii de cheltuieli, în bugetele Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Serviciului Român de Telecomunicaţii (STS), Institutului Naţional de Statistică (INS).

Pentru organizarea alegerilor parlamentare s-au constituit circumscripţii electorale în cele 41 de judeţe, o circumscripţie în municipiul Bucureşti şi o circumscripţie pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării. Astfel, numărul total al circumscripţiilor electorale este de 43.

Campania electorală, interzisă în unități militare și școli

Un set de reguli stabilit prin hotărâre de Guvern menționează că este interzisă organizarea acţiunilor de campanie în unităţile militare, precum şi în spaţiile din şcoli în perioada de desfăşurare a cursurilor.

De asemenea, în campania electorală se interzice folosirea mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu ori a mesajelor de incitare la ură şi intoleranţă. În plus, sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă ori etnică, precum şi ofensa publică adusă simbolurilor religioase.

Primarii localităților sunt obligaţi să monteze cel puţin un panou electoral şi în fiecare sat aparţinător sau localitate componentă din unitatea administrativ-teritorială respectivă. Pe un panou electoral, fiecare partid politic, alianţă politică, alianţă electorală sau organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri ori candidat independent poate aplica numai două afişe electorale.

Un afiş electoral nu poate depăşi dimensiunile de 500 mm o latură şi 350 mm cealaltă latură, iar cel prin care se convoacă o reuniune electorală, 400 mm o latură şi 250 mm cealaltă latură. Afişajul electoral este interzis în alte locuri decât cele stabilite potrivit legii. Sunt interzise de asemenea afişele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat.