Home » Știri » Alegeri parlamentare 2016: 700 de români din afara țării au votat până la deschiderea urnelor în România

Alegeri parlamentare 2016: 700 de români din afara țării au votat până la deschiderea urnelor în România

Octavian Palade / 11.12.2016, 08:27
Alegeri parlamentare 2016: 700 de români din afara țării au votat până la deschiderea urnelor în România

Aproximativ 700 de români care sunt stabiliţi în afara ţării au votat până la deschiderea urnelor pentru alegeri parlamentare în România.

La turul de alegeri parlamentare din acest an, startul la vot a fost dat de românii din afara graniţelor. Aproximativ 700 de români din străinătate votaseră deja la secţii din străinătate până la ora 7.00, potrivit site-ului prezenta.bec.ro, citat de news.ro.

Astfel, cetăţenii români din diaspora au început deja votul pentru alegerile parlamentare 2016, înregistrându-se 8.889 de cereri de vot prin corespondenţă. În străinătate s-au constituit 417 secţii de votare, procesul de vot întinzându-se pe durata a 36 de ore din cauza fusului orar. Primele secţii de votare s-au deschis sâmbătă, la ora 20:00, în Australia şi Noua Zeelandă, iar ultimele se vor închide luni, la ora 06.00, pe Coasta de Vest a Americii de Nord.

Alegeri parlamentare 2016: Unde pot vota românii din străinătate

Cetăţenii români cu domiciliul în România, dar care au fost înscrişi în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă în străinătate, îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării, însoţite de un document oficial emis de statul străin privind stabilirea reşedinţei: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar.

De asemenea, cei care au domiciliul în alte state vor vota la secţiile de votare organizate în străinătate, în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: paşaportul simplu, cu menţionarea ţării de domiciliu, paşaportul simplu temporar, cu menţionarea ţării de domiciliu, paşaportul simplu electronic, cu menţionarea ţării de domiciliu.

Secţiile de votare s-au deschis duminică dimineaţă în ţară şi în municipiul Bucureşti, la ora 07.00. Peste 18,8 milioane de cetăţeni români cu domiciliul sau reşedinţa în România sau în străinătate sunt aşteptaţi să îşi aleagă reprezentanţii în Parlament pentru următorii patru ani.