Home » Știri » Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu face plângere penală după victoria lui Dodon

Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu face plângere penală după victoria lui Dodon

Octavian Palade / 14.11.2016, 09:38
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu face plângere penală după victoria lui Dodon

La alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, Igor Dodon a obţinut 52,4% din voturi, Maia Sandu – 47,6%, după centralizarea a 99,81% din procesele-verbale.

La al doilea tur de scrutin al prezidenţialelor din Republica Moldova, Igor Dodon a obţinut 52,4% din voturile exprimate duminică, iar candidata proeuropeană Maia Sandu a avut 47,6% din sufragii, potrivit rezultatelor parţiale transmise luni dimineaţă, după centralizarea a 99,81% din procesele-verbale, relatează news.ro.

Peste 1,6 milioane de cetățeni cu drept de vot s-au prezentat la urne duminică, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova. Un număr de 133.967 de cetăţeni moldoveni au votat în străinătate, la secțiile respective formându-se cozi uriaşe. Cu câteva ore înainte de încheierea procesului electoral, în multe secţii de votare nu mai existau buletine de vot, sute de oameni neavând ocazia să voteze.

Cetățenii moldoveni din diaspora au mers sute de kilometri pentru a vota şi s-au mobilizat pe pagina de Facebook ”Adoptă un vot”, unde au postat fotografii cu cozile uriaşe de la secţiile de votare.

Înainte de închiderea urnelor, Maia Sandu a ameninţat că va face o plângere penală împotriva ministrului de Externe şi preşedintei Comisiei Electorale Centrale, care nu au trimis un număr suficient de buletine de vot pentru al doilea tur al alegerilor.

După anunţarea rezultatelor parţiale care îl arătau câştigător, Igor Dodon a susţinut o conferinţă de presă în care le-a transmis celor care au votat-o pe Maia Sandu că va fi şi preşedintele lor, cerându-le „să calmeze spiritele”.

„Acum haideţi să calmăm spiritele, nu avem nevoie de ură în societate. Stimaţi concetăţeni care aţi votat-o pe Maia Sandu, o să iau în calcul toate dorinţele dumneavostră, o să ascult pe fiecare, dar haideţi să liniştim spiritele, să recunoaştem, diferenţa este destul de mare. Ieşiţi cu un mesaj foarte clar, eu sunt gata şi mâine pentru o întrevedere, dar nu trebuie divizată societatea”, a spus Igor Dodon ales, care le-a transmis celor din diaspora că de astăzi este şi preşedintele lor.

În Republica Moldova rolul preşedintelui este important, acesta având dreptul de a întoarce legi în Parlament, de a dizolva legislativul în unele condiţii şi de a numi premierul.

P ână în acest an, preşedintele moldovean a fost ales în mod indirect, adică prin votul parlamentarilor după alegerile legislative. Curtea Constituţională a decis însă pe 4 martie reîntoarcerea la votul direct pentru desemnarea preşedintelui şi a declarat neconstituţională modificarea anterioară din anul 2000.