Home » Știri » Alegeri SUA: În anumite state, americanii pot vota cu arme la vedere. Ce prevăd legile

Alegeri SUA: În anumite state, americanii pot vota cu arme la vedere. Ce prevăd legile

Octavian Palade / 08.11.2016, 13:22
Alegeri SUA: În anumite state, americanii pot vota cu arme la vedere. Ce prevăd legile

În anumite state, americanii pot merge la vot cu arme la vedere, în contextul în care în acestea portul armelor este permis chiar și în ziua scrutinului.

Americanii își pot vota președintele și cu armele la vedere, în anumite state unde acest lucru este permis, potrivit CNN, care prezintă situaţia în 12 state-cheie, scrie news.ro.

Un susţinător al lui Donald Trump a distribuit vineri buletine de vot republicane, lângă o secţie de vot din ţinutul Loudoun, în Virgiania – cu un pistol la centură -, dar oficiali electorali au anunţat că nu a încălcat nicio lege, în contextul în care în unele state portul armelor – la vedere – este permis.

„Ca alegătoare, m-am simţit intimidată”, a spus Erika Cotti pentru CNN. „În timp ce eu şi fiul meu ne îndepărtam, l-am auzit pe bărbatul cu pistol «tu votezi pentru corupta de Hillary»”, a adăugat ea.

Reglementările cu privire la portul armelor de foc în secţii de votare în cele mai multe dintre statele-cheie sunt diferite de la stat la stat, în funcţie de prevederile locale – unele interzic armele de foc complet, altele restricţionează portul lor în şcoli şi sedii guvernamentale.

CNN îi îndeamnă pe alegători să verifice legile locale cu privire la armele de foc înainte să se ducă să voteze şi prezintă principalele reglementări în acest sens în 12 state-cheie.

Statul ARIZONA, în general, permite portul armelor de foc la vedere, în public, dar interzice acest lucru în „Election Day”, conform Departamentului pentru Siguranţă Publică .

În COLORADO este permis, de asemenea, în general, portul armelor de foc la vedere, în public. Totuși, armele sunt interzise în incinta şcolilor, iar autorităţile locale pot interzice portul armelor în anumite zone în care au jurisdicţie şi indică prin semne acest lucru.

Statul FLORIDA interzice, în general, portul armelor de foc.

În IOWA este permis portul armelor de foc la vedere, în public, în baza unui permis în acest sens, şi nimic nu interzice portul acestora în secţiile de votare, potrivit lui Kevin Hall de la Biroul secretarului de Stat din Iowa. Cele mai multe secţii de votare fac obiectul altor legi de la nivelul statului, care interzic acest lucru în şcoli şi sedii guvernamentale.

Statul MICHIGAN nu interzice portul la vedere al armelor de foc, însă legislaţia nu spune nimic despre prezenţa acestora în secţiile de votare. „Pur şi simplu nu există prevederi în legislaţia electorală”, a declarat Fred Woodhams, un purtător de cuvânt al secretarului de Stat din Michigan.

În NEVADA este permis în general portul armelor de foc la vedere în public şi nu sunt interzise în secţiile de votare, dar se pot aplica reglementări administrative.

NEW HAMPSHIRE este un stat în care se poartă arme de foc şi nu există prevederi menite să le interzică la urne. „Da, portul armelor este permis în secţiile de votare prin lege”, a declarat adjunctul procurorului general Brian Buonamano. „Însă există legea care le interzice în şcoli federale”, a precizat acesta.

Americanii pot merge la vot cu arma în mână

Americanii din NORTH CAROLINA au liber, în general, la portul armelor de foc la vedere în public şi acestea nu sunt interzise în secţiile de votare. „În schimb, (portul) armelor de foc este reglementat prin diverse reguli în funcţie de locurile în care se votează: nu sunt permise arme în şcoli (cele mai multe secţii de votare), în sedii statale, municipale, etc.”, spune Patrick Gannon de la North Carolina State Board of Elections.

Statul OHIO nu restricţionează portul la vedere al armelor de foc în public, inclusiv în secţiile de votare. „Însă dacă secţiile de votare sunt într-un loc în care armele sunt interzise, de exemplu, într-o şcoală, acest lucru este valabil şi în ziua alegerilor”, a declarat un oficial al Biroului secretarului de Stat din Ohio. De asemenea, observatorii în alegeri nu au voie să intre cu arme de foc în secţii.

Statul PENNSYLVANIA permite în general să se poarte arme de foc la vedere în public şi nu există legi care să împiedice o persoană să facă acest lucru în secţiile de votare. Însă în Philadelphia lucrurile stau altfel şi este necesar un permis pentru a purta arme la vedere. Dacă secţia este amenajată într-o grădiniţă sau un tribunal, armele de foc sunt interzise, potrivit lui Wanda Murren, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat din Pennsylvania.

În VIRGINIA este permis în general portul armelor de foc la vedere în locuri publice, însă este interzisă purtarea anumitor tipuri de arme încărcate – la vedere sau ascunse – în anumite locuri, inclusiv în şcoli.

Statul WISCONSIN permite în general portul armelor de foc la vedere în public, iar interzicerea lor în secţiile de votare depinde de reglementări la nivel local. „Dacă municipalitatea nu desemnează secţiile de votare ca zone fără arme, atunci decizia o ia proprietarul clădirii în care este secţia”, a precizat Reid Magney, ofiţer de informaţii publice la Wisconsin Elections Commission. „Nu există o politică generală la nivelul statului Wisconsin – este o decizie locală. Sunt 1.854 de municipaltiăţi în Wisconsin şi fiecare dintre ele poate decide să implementeze o politică referitoare la armele de foc”, a mai afirmat oficialul.