Home » Știri » Alegeri SUA. Ministrul polonez de Externe: Rezultatul ar putea afecta relaţiile transatlantice

Alegeri SUA. Ministrul polonez de Externe: Rezultatul ar putea afecta relaţiile transatlantice

Octavian Palade / 08.11.2016, 16:43
Alegeri SUA. Ministrul polonez de Externe: Rezultatul ar putea afecta relaţiile transatlantice

Ministrul polonez de Externe, Witold Waszczykowski, a declarat marţi, la Bucureşti, că ”rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA ar putea afecta relaţiile în zona transatlantică”.

Ministrul a adăugat că a discutat cu Lazăr Comănescu despre potenţialele rezultate şi despre impactul acestora asupra securităţii transatlantice, relatează news.ro.

Lazăr Comănescu, ministrul român al Afacerilor Externe, a susţinut marţi o conferinţă de presă, împreună cu omologul său polonez, Witold Waszczykowski, în marja reuniunii miniştrilor de externe din state ale Europei Centrale şi de Est.

În cadrul conferinţei, oficialul polonez a declarat că a discutat cu Lazăr Comănescu şi despre alegerile prezidenţiale care se defăşoară în Statele Unite ale Americii.

”Rezultatul acestor alegeri ar putea afecta relaţiile în zona transatlantică. Deci trebuie să recunosc deschis că am discutat şi despre potenţialele rezultate şi despre impactul acestora asupra securităţii transatlantice. Am discutat şi despre un posibil rezultat al alegerilor din SUA şi despre cum ar putea influenţa cooperarea transatlantică”, a menționat Witold Waszczykowski.

Ministrul de Externe român, Lazăr Comănescu, a ținut să precizeze că sunt motive pentru a crede că poporul american va face alegerea corectă şi relaţia transatlantică va continua să funcţioneze, pentru că nu există alternativă.

La întrebarea dacă alegerea lui Donald Trump ar putea afecta securitatea din zonă, ministrul de Externe polonez a răspuns că ”nu trebuie să ne concentrăm pe retorica de campanie, care ar putea fi diferită de ce se va întâmpla după campanie”.

”În timpul campaniei sunt reguli diferite. Se întâmplă în SUA, dar şi în Europa, deci inclin să nu iau în considerare ideile şi cuvintele menţionate în timpul campaniei, că acestea vor fi cele care îl vor ghida pe viitorul preşedinte”, a detaliat oficialul polonez.

Peste 120 de milioane de americani aleg marţi al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, dintre democrata Hillary Clinton şi republicanul Donald Trump.