Home » Știri » Alegeri SUA: Trump acceptă refugiați doar cu susținerea comunităților locale

Alegeri SUA: Trump acceptă refugiați doar cu susținerea comunităților locale

Octavian Palade / 07.11.2016, 10:20
Alegeri SUA: Trump acceptă refugiați doar cu susținerea comunităților locale

Republicanul Donald Trump a declarat în penultima zi de campanie că nu va accepta refugiaţi în SUA fără sprijinul comunităţilor locale.

Donald Trump a spus duminică, în cadrul unor mitinguri organizate în Michigan şi Minnesota, că administraţia sa nu va permite un aflux de refugiaţi fără susţinere locală. El s-a folosit de evenimentele sale de campanie în state unde comunităţile de musulmani sunt în creştere, cu scopul a o critica pe democrata Hillary Clinton pentru susţinerea acesteia privind acceptarea refugiaţilor care fug din Siria, scrie Reuters, citat de news.ro.

Aflat laMinneapolis, Trump a declarat  că oamenii care locuiesc în zona respectivă văd deja rezultatele unei evaluări insuficiente a refugiaţilor, în comunitatea de musulmani somalezi.

Candidatul republican a menționat, la mitingul organizat într-un hangar aviatic, că ceea ce se întâmplă în Minnesota este un “dezastru”. “Unii dintre ei (musulmani – n.r.) se alătură ISIS (Statul Islamic – n.r.), îşi răspândesc vederile extremiste în toată ţara”, a a acuzat Trump.

Refugiați somalezi au început să vină în Minnesota la sfârşitul anilor ’80 şi începutul anilor ’90, fugind de războiul civil din ţara aflată în Cornul Africii. Aproximativ 39.000 de membri ai acestei comunităţi locuiesc în acest stat, potrivit datelor oficiale din 2014.

În cadrul unui miting organizat tot duminică la Sterling Heights, Donald Trump a afirmat că ceea ce se întâmplă în Michigan, stat cu mai multe oraşe unde trăiesc comunităţi musulmane, este “scandalos”.

“Aici, în Michigan, aţi văzut clar problemele provocate de programul de refugiaţi (…). Vă pune securitatea în pericol şi pune o presiune enormă asupra şcolilor şi resurselor comunităţii voastre”, a mai manționat candidatul republican.

“O administraţie Trump nu va permite niciun refugiat fără susţinerea comunităţii locale”, a ținut să avertizeze el.

Candidatul republican a organizat întâlniri electorale în ambele state înainte de alegerile prezidenţiale de marţi, deşi atât Michigan, cât şi Minnesota susţin, prin tradiție, democraţii în cursa pentru Casa Albă.

Trump, critici dure din partea musulmanilor

Trump a fost criticat de organizaţiile musulmanilor americani pentru comentarii precum aprobarea controalelor poliţiei pe bază de rasă, ca tactică antiterorism. El a cerut iniţial interzicerea accesului musulmanilor pe teritoriul Statelor Unite. Trump şi-a revizuit ulterior poziţia, cerând oprirea imigraţiei din aşa-numita regiune “predispusă” la terorism, până când vor fi introduse măsuri ample de control.

Hillary Clinton a salutat planul SUA, Barack Obama, de a accepta 10.000 de refugiaţi sirieni în 2016 şi a spus că Statele Unite pot face mai mult.

Candidatul republican a avertizat deseori că primirea de refugiaţi din Siria va importa “generaţii de terorism, extremism şi radicalizare”. Totodată, el a sugerat crearea unor “zone sigure” în Orientul Mijlociu, unde se vor putea refugia cei care fug de violenţele comise de Statul Islamic în Siria.