Home » Știri » Alegerile din Moldova s-au desfășurat corect, spun observatorii internaționali

Alegerile din Moldova s-au desfășurat corect, spun observatorii internaționali

George Stanciu / 14.11.2016, 16:27
Alegerile din Moldova s-au desfășurat corect, spun observatorii internaționali

Observatorii internaţionali au transmis că alegerile din Moldova s-a desfăşurat transparent şi corect, dar autorităţile trebuie să fie pregătite pentru o prezenţă masivă la vot în diaspora, la alegeri viitoare.

„Pregătirile tehnice pentru cel de-al doilea tur al scrutinului electoral au fost de o manieră profesionistă şi în general ziua alegerilor a fost evaluată pozitiv. Reprezentanţii candidaţilor au avut capacitatea să urmărească procesul de numărare şi totalizare a voturilor, fără restricţii. Cu cât mai intensă a fost campania electorală, cu atât mai mult s-a reuşit mobilizarea cetăţenilor, oferindu-le astfel posiblitatea dreptul la vot. Vreau să-l încurajez pe noul preşedinte să sprijine reformele începute pentru a reinstaura încrederea cetăţenilor în instituţiilor de stat”, a transmis, şefa Delegaţiei de Observatori a Adunării Parlamentare a OSCE Arta Dade.

Oobservatorul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Elisabeth Schneider-Schneiter, este de părere că „la fel ca şi două săptămâni în urmă, (…) cetăţenii au putut să-şi facă alegerea de o manieră liberă iar ziua scrutinului a fost bine organizată”, arată news.ro.

Şeful delegaţiei Parlamentului European, Igor Soltes, a avertizat, însă, că autorităţile trebuie să fie mai bine pregătite în viitor, când vine vorba de secțiile de votare din străinătate. „Vreau să menţionez că mulţi cetăţeni de peste hotare au fost nevoiţi să parcurgă distanţa lungi pentru a ajunge la secţiile de vot dar şi să stea ore în şir la cozi. Acest lucru trebuie să fie însuşite de autorităţi penrtu a nu permite pe viitor astfel de situaţii”, a atras atenţia Soltes.

În același timp, misiunea internaţională de observatori a Comunităţii Statelor Independente (CSI) a constatat alegerile din Moldova, cu precădere al doilea tur de scrutin, s-au desfăşurat transparent şi corect, cu toate că au existat câteva neajunsuri.

Alexei Sergheev, secretarul general al Consiliului Adunării Interparlamentare a CSI, a dat asigurări că observatorii apreciază comunicarea pe care au avut atât cu CEC (Comisia Electorală Centrală), cât şi cu birourile electorale.

Observatorii CSI au constatat că turul doi al alegerilor s-a desfăşurat în aceleaşi condiţii ca şi primul tur, dar remarcă faptul că CEC, între cele două tururi pentru alegerile din Moldova, a luat hotărâri pozitive, iar una dintre cele mai importante este creșterea numărului de buletine de vot. Buletine suplimentare au fost trimise în secţiile de vot de peste hotare, dar şi din Transnistria. „Suntem de părere că CEC a acţionat profesionist şi în turul doi”, a spus Alexei Sergheev.

Observatorii CSI au constatat că, înainte de turul doi, campania electorală a fost mai activă, dar şi mai dură, candidaţii au renunţat la întrevederi în masă cu oamenii, mai mult s-au folosit de reţele de socializare.

„Am urmărit atent şi dezbaterile, constatăm că nu au fost constructive mereu, dialogul conţinea acuzări, iar subiectele discutate la diferite posturi erau practic aceleaşi”, a spus Alexei Sergheev.

Observatorii menţionează că, deşi au fost anumite neajunsuri, alegerile din Moldova nu au fost influențate de aceste probleme.