Home » Știri » Alegerile din SUA: Peste 27 de milioane de americani au votat anticipat

Alegerile din SUA: Peste 27 de milioane de americani au votat anticipat

George Stanciu / 03.11.2016, 15:12
Alegerile din SUA: Peste 27 de milioane de americani au votat anticipat

Mai bine 27 de milioane de cetățeni americani au profitat de posibilitatea de a vota anticipat la alegerile din SUA, înaintea zilei de 8 noiembrie, iar acesta permite conturarea unor tendințe cu doar câteva zile înainte de ziua oficială a alegerilor.

Hillary Clinton, care a pierdut teren în ultimele zile în fața rivalului republican Donald Trump, are parte atât de vești bune, cât și de vești proaste, în urma primelor sondaje.

Alegătorii ce sunt înregistrați ca democrați au fost, într-adevăr, mai dornici de mobilizare decât cei republicani în câteva state, conform unor experți. Cu toate acestea, participarea la vot a tinerilor şi a afroamericanilor la alegerile din SUA – o componentă crucială a victoriei lui Barack Obama în 2008 – a fost destul de slabă.

La Chicago, unul dintre cele mai importante orașe din SUA, votul anticipat este marcat de entuziasm. Participarea este pe punctul de ajunge la același nivel cu cea din 2012, când Obama – care şi-a început cariera politică în acest oraș – a obținut al doilea mandat la Casa Albă.

„Este foarte important pentru mine să perpeturez ceea ce a început Obama”, afirmă Deborah Land, o electriciană în vârstă de 61 de ani, care s-a prezentat la votul anticipat pentru alegerile din SUA.

Apărarea progreselor președintelui actual reprezintă o motivaţie pentru mulţi alegători din tabăra democrată, chiar dacă Hillary Clinton, la fel ca Donald Trump, înregistrează recorduri de nepopularitate.

Cotele lor sunt destul de mici – 44% dintre alegători o preferă pe Clinton, iar 38% votează cu Trump, potrivit unui agregat realizat de Real Clear Politics și citat de news.ro.

Duritatea campaniei îi face pe mulți americani să voteze cu unul dintre candidați ca vot negativ împotriva celuilalt și nu ca un vot pozitiv pentru cel pe care îl susțin.

„Sezonul electoral a fost lung”, afirmă Mark Baker, în vârstă de 57 de ani, care spune că a votat pentru Clinton „din cauza naturii alegerilor şi, mai cinstit, din cauza lui Trump”. „Eu cred că toată lumea abia aşteaptă să termine cu asta, mai puţin la Saturday Night Live”, adaugă el ironic, referindu-se la populara emisiune satirică din weekenduri.