Home » Știri » Alexander Van der Bellen a fost învestit ca președinte al Austriei

Alexander Van der Bellen a fost învestit ca președinte al Austriei

Sebastian Rotaru / 26.01.2017, 12:15
Alexander Van der Bellen a fost învestit ca președinte al Austriei

Alexander Van der Bellen a fost învestit, joi, în funcția de președinte al Austriei, devenind primul șef de stat al țării susținut de un partid de opoziție.

Fostul lider al Verzilor a depus jurământul în parlament, după ce l-a învins pe rivalul său de extremă-dreapta, Norbert Hofer, în alegerile din decembrie, cu 53,8% din voturi, informează Agerpres.

Alegerile au evidențiat dezamăgirea alegătorilor față de cele două partide de centru care au format o coaliție guvernamentală în ultimul deceniu – social-democrații și Partidul Popular conservator, notează DPA.

Învestirea lui Van der Bellen vine pe fondul unei crize grave între cei doi parteneri de coaliție, ceea ce a dat naștere speculațiilor cu privire la organizarea de alegeri anticipate.

Cancelarul austriac, Christian Kern, a declarat, în cursul acestei săptămâni, că începe să își piardă răbdarea cu partenerii de coaliție conservatori și a dat un ultimatum până vineri coaliției pentru a ajunge la un punct de vedere comun asupra obiectivelor de politică guvernamentală. Acesta vrea să plece de la reducerea ratei șomajului până la reforma educației, în restul de un an și jumătate din mandatul său. Altfel, a avertizat el, „nu este nevoie” de actuala coaliție guvernamentală.

Deși rolul lui Alexander Van der Bellen în calitate de președinte este în mare măsură unul simbolic, el va trebui să desemneze un nou cancelar după viitoarele alegeri.

Alegerile, câştigate de candidatul verzilor, Alexander van der Bellen, cu mai puţin de un procent în faţa candidatului de extremă dreapta Norbert Hofer au fost reluate, decizia aparținând Curţii Constituţionale a Austriei, care constatase nereguli extinse la numărarea voturilor trimise prin poştă.