Home » Știri » Alexandru Petrescu: “Poșta Română trebuie să devină un angajator profitabil, pe termen lung”

Alexandru Petrescu: “Poșta Română trebuie să devină un angajator profitabil, pe termen lung”

Ileana Mladinoiu / 09.10.2020, 14:26

Pe 9 octombrie, pentru a marca aniversarea fondării Uniunii Poștale Universale (UPU) în 1874 în capitala Elveției, Berna, este sărbătorită anual Ziua Mondială a Poștei. La acea dată,  22 de ţări au semnat actul de constituire a UPU, printre care și România, chiar dacă Poşta Română exista deja de 12 ani.

Ziua Mondială a Poștei a fost stabilită la sfârșitul Congresului Uniunii Poștale  de la Tokyo din 1969.

În 2015, țările din întreaga lume s-au angajat să colaboreze pentru a atinge obiectivele de dezvoltare durabilă, care au ca scop să pună capăt sărăciei extreme și foametei, să combată inegalitățile și nedreptatea și acțiuni de inversare a schimbărilor climatice – pentru a numi doar câteva dintre cele 17 obiective. Participând la acest efort global, poșta are astăzi un rol mai important ca oricând în furnizarea infrastructurii de dezvoltare.

În majoritatea țărilor, în această perioadă sunt organizate expoziții filatelice. Ștampile comemorative sunt emise pe 9 octombrie, precum și ștampila de dată. Alte evenimente includ organizarea de porți deschise în oficii poștale, centre de sortare și muzee poștale, organizarea de conferințe, seminarii și ateliere, precum și organizarea de evenimente. activități culturale, sportive și alte activități recreative.

Alexandru Petrescu: “Poșta Română trebuie să devină un angajator profitabil, pe termen lung”
Alexandru Petrescu: “Poșta Română trebuie să devină un angajator profitabil, pe termen lung”

În fiecare an, oficiile poștale din întreaga lume primesc mesajul directorului general al UPU, care este citit în timpul sărbătorilor Zilei Mondiale a Poștei și reprodus în mass-media, iar de  35 de ani, în colaborare cu Unesco, UPU organizează un concurs internațional pentru compoziții de scrisori adresate tinerilor. Majoritatea mesajelor participante profită de Ziua Mondială a Poștei pentru a-și prezenta premiile câștigătorilor competiției.

Cu această ocazie, reamintim că cel mai vechi document poștal cunoscut, găsit în Egipt, datează din 255 î.Hr. Dar chiar înainte de acel moment, serviciile poștale existau pe aproape toate continentele sub formă de mesageri în slujba regilor și a împăraților.

Apoi, primul timbru autoadeziv din lume utilizat într-un sistem poștal public a fost Penny Black, emis pentru prima dată în Regatul Unit la 1 mai 1840,  purtând efigia reginei Victoria.

Alexandru Petrescu: “Poșta Română trebuie să devină un angajator profitabil, pe termen lung”
Alexandru Petrescu: “Poșta Română trebuie să devină un angajator profitabil, pe termen lung”

Conform ONU, criza COVID-19 a pus presiuni fără precedent asupra lanțurilor internaționale de aprovizionare poștale. Comerțul transfrontalier a scăzut cu 21% între 23 ianuarie și 14 mai 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior.

Cu toate acestea, oficiile poștale au continuat să-și facă datoria, iar Poșta Română, după cum afirmă directorul instituției, Alexandru Petrescu, în mesajul adresat celor care lucrează în cadrul companiei, la această zi de sărbătoare, “nu este un elefant bătrân căruia trebuie “să-i fie curmată suferinţa” aşa cum unii, mai grăbiţi, susţin. Poşta Română este o companie care, în ciuda multor decizii proaste luate de-a lungul timpului, a lipsei de interes şi a unui management, de prea multe ori ineficient, mai are multe de spus.Îmi doresc ca de Ziua Mondială a Poştei să fim mai liniştiţi, mai senini şi mai deschişi la minte”, a conchis șeful Poștei Române, urându-le tuturor poștașilor “La mulți Ani!