Home » Știri » Alin Șimota, fostul patron al FC Jiul Petroşani, arestat în Emiratele Arabe Unite

Alin Șimota, fostul patron al FC Jiul Petroşani, arestat în Emiratele Arabe Unite

Octavian Palade / 27.10.2016, 11:31
Alin Șimota, fostul patron al FC Jiul Petroşani, arestat în Emiratele Arabe Unite

Alin Șimota, fostul patron al FC Jiul Petroşani, dat în urmărire internațională pentru executarea unui rest dintr-o pedeapsă de doi ani pentru conflict de interese şi cercetat penal în alt dosar trimis în instanță de DIICOT, a fost localizat de Poliţia Română în Emiratele Arabe Unite.

Alin Șimota, om de afaceri și fost patron al echipei de fotbal Jiul Petroşani, a fost arestat în luna septembrie şi pus ulterior în libertate, relatează news.ro.

Potrivit chestorului Bogdan Despescu, șeful Poliției Române, a fost demarată procedura de extrădare a fostului patron al FC Jiul Petroşani.

„Pe baza datelor transmise de Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din Poliţia Română, a fost localizat şi arestat în luna septembrie a acestui an. În acest moment, prin Ministerul Justiţiei, s-a demarat procedura de extrădare, dar nu vă pot preciza acum care este forma de supraveghere în care se află în statul respectiv”, a afirmat chestorul Bogdan Despescu.

Alin Șimota a fost pus ulterior în libertate de autorităţile din Emiratele Arabe Unite şi este sub supravegherea acestora.

Fostul patron de la Jiul Petroșani s-ar afla, de la începutul anului, în Emiratele Arabe Unite, de unde postează fotografii pe Facebook.

Omul de afaceri are de executat un rest din pedeapsa de doi ani de închisoare primită pentru conflict de interese. În perioada în care a deţinut funcţia de consilier judeţean de Hunedoara (2008-2012), una dintre firmele controlate de Alin Șimota a câştigat un contract pentru lucrări la Spitalul Judeţean din Deva. El a votat pentru suplimentarea finanţării cu încă 260.000 de lei pentru lucrări suplimentare faţă de contractul iniţial.

Alin Șimota a fost pus de îndată în libertate de către Judecătoria Deva, după ce a stabilit că pedeapsa de doi ani de închisoare fusese executată în perioada în care s-a aflat în arest preventiv. Reîncarcerarea omului de afaceri a fost dispusă ulterior de Tribunalul Hunedoara.

Alin Șimota, în timpul în care s-a aflat în arest preventiv, a reuşit să îi convingă pe poliţiştii Ioan Sebastian Lupea şi Mihai Nicolae Muntean, ambii de la IPJ Alba – Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv, să îl ducă acasă. Omul de afaceri şi un poliţist din judeţul Alba au fost condamnaţi, în acest caz, la şase luni de închisoare cu suspendare pentru instigare la abuz în serviciu, respectiv abuz în serviciu, decizia nefiind definitivă.

Omul de afaceri a mai fost cercetat într-un alt dosar instrumentat de DIICOT. Anchetatorii îl suspectează că ar fi liderul unei grupări de criminalitate organizată.

„Din probele administrate în dosar rezultă suspiciunea rezonabilă că, în fapt, începând cu anul 2007, inc. Simota Alin, împreună cu mai multe persoane din conducerea S.C. Atomis Internaţional Prod S.R.L., S.C. Simar S.R.L., S.C. Atomis Energie S.R.L., S.C. Elco Invest Consult S.R.L., precum şi alte persoane de încredere, a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunilor de evaziune fiscală, delapidare şi alte infracţiuni, pentru a obţine beneficii materiale. În contabilitatea primelor două societăţi au fost înregistrate cheltuieli fictive, fiind pe de o parte afectate astfel taxele datorate bugetului de stat (TVA şi impozit pe profit), iar pe de altă parte, în baza acestor acte de cheltuieli fictive, fiind devalizate propriile societăţi cu sume mari de bani”, au precizt procurorii DIICOT în luna august 2014, când au efectuat primele percheziţii în acest dosar.