Home » Știri » Ambasadorul Germaniei: partenerii europeni ai României susțin întărirea statului de drept

Ambasadorul Germaniei: partenerii europeni ai României susțin întărirea statului de drept

Sebastian Rotaru / 25.01.2017, 14:59
Ambasadorul Germaniei: partenerii europeni ai României susțin întărirea statului de drept

Partenerii europeni ai României își doresc de la noi, în special, „stabilitate și predictibilitate” și „continuarea fermă a parcursului de întărire a statului de drept.

„Pentru ca aceste oportunități ce decurg din politica europeană și din relațiile bilaterale să se concretizeze și să devină realitate, noi, partenerii europeni și internaționali ai României, ne dorim mai cu seamă un lucru: stabilitate și predictibilitate”, a declarat, miercuri, noul ambasador al Germaniei la București, Cord Meier-Klodt,informează Agerpres.

De asemenea, diplomatul a subliniat că un alt factor important este „continuarea fermă a parcursului de întărire a statului de drept și a luptei împotriva corupției”.

„Ambele elemente reprezintă factori puternici vizați întotdeauna de posibilii investitori în cadrul procesului lor decizional la alegerea unei destinații de investiții”, a spus el.

Ambasadorul a adăugat că Guvernul federal sprijină acest aspect de multă vreme, la cel mai înalt nivel. „Doamna cancelar federal Merkel și președintele federal Gauk au subliniat cât se poate de clar acest lucru, în discuțiile purtate cu președintele Iohannis, cu Guvernul și cu reprezentanți ai justiției și ai societății civile, exprimându-și respectul pentru performanțele atinse de România în ultimii ani”, a adăugat diplomatul.

El și-a anunțat intenția de a se întâlni cu membri ai Guvernului pentru a transmite același mesaj.

„Și eu voi reitera acest mesaj reprezentanților Guvernului României pe care doresc să îi vizitez succesiv, cât mai curând posibil, și-mi voi formula dorința expresă ca România să își continue cursul reformelor, să pășească în continuare pe calea de succes pe care a pornit, cu ani în urmă și să confere un caracter ireversibil realizărilor sale”, a spus Cord Meier-Klodt.

Rugat să se exprime referitor la încercările de modificare a Codului penal, el a spus că dorește să discute întâi cu partenerii ambasadei.

„Cred că a reieșit clar și din declarația mea faptul că noi, partenerii internaționali, ne așteptăm ca România să își continue acest curs de reforme, să parcurgă și în viitor acești pași și toate realizările sale, inclusiv în ceea ce privește lupta împotriva corupției”, a adăugat Cord Meier-Klodt.

„Suntem cu toții convinși că acest subiect atât de sensibil precum cel care vizează modificarea Codului penal, legea grațierii, necesită o discuție purtată cu atenție, în mod transparent, la care să participe atât Parlamentul, cât și experți și cred că — așa l-am înțeles și pe președintele României — în primul rând se dorește un dialog deschis și transparent la care să participe toți partenerii vizați”, a mai afirmat diplomatul.