Home » Știri » Amendă pentru nepurtarea măștii în România. Cât riști să plătești, dacă nu respecți regulile din pandemie

Amendă pentru nepurtarea măștii în România. Cât riști să plătești, dacă nu respecți regulile din pandemie

Radulescu Valentin / 07.10.2020, 09:10
Amendă pentru nepurtarea măștii în România. Cât riști să plătești, dacă nu respecți regulile din pandemie

Purtarea măștii de protecție a devenit în ultimul timp una dintre cele mai sigure măsuri împotriva virusului, atunci când vine vorba de aglomerație și spațiile închise. Aceasta însă nu este purtată mereu, iar astfel viața multor oameni este în pusă în pericol. De aceea oamenii legii dau amenzi usturătoare atunci când vine vorba de încălcarea acestor măsuri. Ce amenzi riști să plătești dacă ești prins fără masca de protecție?

Amenzi usturătoare pentru nepurtarea măștii de protecție

Pe lângă faptul că riști să te îmbolnăvești dacă renunți la a purta masca de protecție, te poți alege și cu amenzi usturătoare. Autoritățile pot amenda o persoană pentru încălcarea acestei măsuri cu o sumă între 500 și 2.500 de lei, cu posibilitatea achitării a jumătate din cuantum. Pandemia a devenit o situație foarte delicată în România, iar autoritățile efectuează verificări pentru a vedea cine nu respectă măsurile de siguranță și le pune în pericol viața celor din jur.

De asemenea, în data de 11 iulie 2020, poliția și jandarmeria au aplicat sancțiuni persoanelor fizice dar și agențiilor economici, care nu au respectat măsurile corespunzătoare impuse în pandemie, în special masca de protecție în spațiile închise. La aceea vreme au fost legitimate aproximativ 400 de persoane, dintre care 22 au fost sancționate.

„Pentru neregulile constatate au fost aplicate 22 de sancţiuni contravenţionale, pentru nerespectarea măsurilor de protecţie individuală, în valoare de 5.000 de lei, 9 sancţiuni pentru organizarea de activităţi în spaţiul public/privat/închis pentru care au fost instituite restricţii/interdicţii în valoare de 4.500 de lei si o sanctiune in valoare de 5.000 de lei a fost aplicată la Legea 12/1990“, a transmis pe atunci purtătorul de cuvânt IPJ Olt, Cristian Grigorescu.

Poliția va patrula în civil

Dacă până acum toată lumea avea masca pusă atunci când autoritățile treceau pentru a efectua verificări, acum lucrurile vor sta puțin diferit. Ai grijă dacă intenționezi să renunți la mască, pentru că riști să fi amendat fără să își dai seama.

Recent s-a aflat că 1 din 5 polițiști de la Ordine Publică vor începe să patruleze în civil, pentru a da amenzi celor care nu respectă măsurile de siguranță impuse. Așadar, 20% dintre polițiști se vor afla ”sub acoperire” în metrou, mall-uri și autobuze, iar astfel îi vor verifica pe cei care renunță la masca de protecție obligatorie.

„In aceasta pandemie, nu suntem in tabere diferite, politia versus cetateni. Este o vorba romaneasca: Ne furam singuri caciula! Este adevarat, poate nu primiti o sanctiune contraventionala, dar oamenii trebuie sa constientizeze ca se expun unui risc enorm. Nu ne dorim sa fim „politistii rai” si nici sa dam amenzi, nu acesta este rolul desfasurat de Politia Romana. Nu este nimic nou in modul de abordare al Politiei Romane”, spune Georgian Drăgan, purtător de cuvânt IGPR, potrivit Mediafax.

Amendă pentru nepurtarea măștii în România. Cât riști să plătești, dacă nu respecți regulile din pandemie
Amendă pentru nepurtarea măștii în România. Cât riști să plătești, dacă nu respecți regulile din pandemie

Pandemia are un impact foarte mare asupra României

Deși mulți oameni s-au vindecat, pandemia continuă să umple paturile din spitale. Numărul mare înregistrat în ultimele zile îi îngrijorează din ce în ce mai mult pe medici, unul dintre ei fiind chiar Virgil Musta. Acesta a vorbit recent despre numărul mare de infecții care s-a înregistrat pe teritoriul țării noastre și despre situația critică a locurilor de la ATI.

De asemenea, medicul din cadrul Spitalului Victor Babeș din Timișoara, afirmă că pacienții cu comorbidități sunt mult mai expuși la noul tip de virus pe măsură ce cazurile cresc. Acest lucru se arată și în numărul de persoane internate la terapie intensivă (608). Totodată, România a atins și un record de decese (73).

Doctorul Virgil Musta susține că ne apropiem încet de momentul în care se vor efectua triaje, adică medicii vor alege cine să fie tratat și cine nu. Acest lucru poate fi evitat însă, doar dacă măsurile sanitare se vor respecta cu strictețe.

„Încă nu am fost puşi în situaţie, dar suntem foarte aproape. Eu ştiu, această situaţie o cunoasc doar înainte de revoluţie, când pacienţii cu hemodializă cronică, din cauza faptului că nu existau suficiente aparate, nu puteau beneficia toţi şi se făcea un triaj în funcţie de vârstă, de riscuri, era ceva îngrozitor. Niciodată nu am vrut să fiu în situaţia medicilor care făceau acest triaj şi suntem foarte aproape de a fi în această situaţie”, a spus Virgil Musta, potrivit Digi24.