Home » Știri » Amenzi de zece ori mai mari pentru „țeparii” din turism

Amenzi de zece ori mai mari pentru „țeparii” din turism

Octavian Palade / 16.11.2016, 14:10
Amenzi de zece ori mai mari pentru „țeparii” din turism

Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT) propune amenzi de 10 ori mai mari pentru neregulile la vânzarea pachetelor turistice.

ANT a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care propune amenzi de zece ori mai mari decât până acum pentru neregulile privind activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice, relatează news.ro.

Sancțiunile ar urma să se ridice până la 10.000 de lei, a anunţat miercuri preşedintele instituţiei, Anca Pavel-Nedea.

”Mărim amenzile pentru neregulile privind activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice şi introducem, totodată, contravenţii noi. Amenzile vor fi cuprinse între 4.000 şi 10.000 de lei, de zece ori mai mari decât până în prezent”, a declarat Pavel-Nedea, într-o conferinţă de presă.

Noul proiect de ordonanţă de urgenţă prevede eliminarea diferenţei de responsabilitate dintre turoperatori şi agenţiile detailiste, pentru întărirea protecţiei turistului.

În plus, un alt proiect propus de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) schimbă modul de garantare a agenţiilor de turism.

”Se desfiinţează ideea de turoperator, se va merge pe ideea de responsabilitate. Cel care face pachetul turistic se va numi organizator (în loc de turoperator, n.r.), iar celălalt, comerciant (în loc de detailist, n.r.)”, a precizat preşedintele ANAT, Alin Burcea.

Amenzi și Oficiu de Garantare în Turism

Mai mult, ANAT propune înfiinţarea Oficiului de Garantare în Turism, proiect înaintat deja către ANT.

Oficiul ar urma să garanteze pentru turişti pachetele achiziţionate, însă nu şi cazarea achiziţionată individual sau biletele de avion, în afara unui pachet turistic.

Societățile din turism fie vor contribui la fondul de garantare, în funcţie de volumul de vânzări de pachete turistice, fie au dreptul să îşi facă asigurări distincte la asiguratori sau să aducă scrisori de garanţie bancară.

”În cazul în care o agenţie nu onorează pachetele de vacanţă ale turiştilor, turistul se poate adresa Oficiului de Garantare în Turism”, menționează șeful ANAT.

Consiliul de supraveghere ar urma să fie format din şapte persoane, din care patru vor reprezenta sectorul, unul din partea ANT, unul de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi unul de la Ministerul Finanţelor.

Conform unui Program de guvernare 2016-2020 al mediului de afaceri, bugetul de promovare multianual propus pentru destinaţia România este de minimum 10 milioane euro pe an, pentru a putea susţine campanii de promovare pe pieţele ţintă.

”Suma pe care am avut-o anul acesta, de 2 milioane euro, a fost de tot râsul, total insuficient, nu a ajuns nici măcar pentru standurile de la târgurile externe de turism. Aceşti bani reprezintă mai puţin de 0,1% din totalul încasărilor generate de turiştii străini în România”, mai declarat Alin Burcea.

Societățile din turism cer reducerea TVA la 9% şi pentru agenţiile de turism, precum şi facilităţi pentru investiţii în acest sector.