Home » Știri » Ana Birchall, audiată la DNA Ploieşti, în dosarul vizitei lui Tony Blair

Ana Birchall, audiată la DNA Ploieşti, în dosarul vizitei lui Tony Blair

Octavian Palade / 26.10.2016, 10:12
Ana Birchall, audiată la DNA Ploieşti, în dosarul vizitei lui Tony Blair

Deputatul PSD Ana Birchall a fost citat la DNA Ploieşti, în dosarul în care fostul premier Victor Ponta şi deputatul Sebastian Ghiţă sunt cercetați în legătură cu vizita fostului prim-ministru britanic Tony Blair.

La intrarea în sediul DNA Ploiești, Ana Birchall a refuzat să ofere amănunte, declarând doar că a fost citată în calitate de martor, potrivit news.ro.

Fostul premier Victor Ponta scria, într-o postare pe Facebook, că iniţiativa invitării fostului premier britanic i-a aparținut Anei Birchall, la acel moment secretar internaţional al PSD. Totodată, Birchall se ocupa şi de donaţiile pentru o fundaţie caritabilă, pe care Blair le-a agreat în locul onorariului său.

”Această acţiune a fost făcută la iniţiativa doamnei Ana Birchall, pe atunci secretar internaţional al PSD (devenită ulterior deputat PSD de Vaslui după alegerile din decembrie 2012). Doamna Birchall a contactat biroul lui Tony Blair printr-un prieten (fost coleg) britanic Matt Browne, iar invitaţia a fost transmisă printr-o fundaţie din SUA, Center for American Progress. Ulterior, la organizarea vizitei în România au fost cooptaţi ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti şi Fundaţia Multimedia condusă de Dan Sultănescu (care a fost agreată deoarece avusese colaborări anterioare atât cu ambasada Marii Britanii, cât şi cu PSD)”, nota fostul premier Ponta.

Referindu-se la onorariul pentru Tony Blair, Victor arăta că fostul premier britanic nu a cerut unul, dar i-a îndemnat pe cei care au organizat vizita în România să facă donaţii în contul unei fundaţii caritabile. ”Singurul aspect cu care doamna Birchall m-a informat legat de alte cheltuieli a fost faptul că domnul Blair nu solicită onorariu, însă încurajează organizatorii din România să facă o donaţie către o fundaţie de caritate indicată de către domnia sa. Nefiind vorba de bani de la PSD nu am cerut detalii şi nici nu m-am implicat în vreun alt fel în acest aspect”, scria Victor Ponta.

Ca răspuns la afirmațiile lui Victor Ponta, Ana Birchall a scris, tot pe Facebook, că implicarea sa în vizita fostului prim-ministru britanic nu a vizat finanţarea. Ea a precizat că s-a ocupat doar de protocol şi de agenda vizitei.

”În calitate de secretar internaţional al PSD, era o obligaţie profesională de a propune organizarea unor evenimente, inclusiv cu invitaţi de marcă de peste hotare. În perioada întocmirii programului de evenimente internaţionale pentru anul 2012 (respectiv noiembrie-decembrie 2011) propunerea realizării unei activităţi despre viitorul Uniunii Europene avându-l drept protagonist pe dl. Tony Blair a fost un gest firesc, având în vedere susţinerea consecventă a domniei sale faţă de aderarea României la Uniunea Europeană”, menționa Ana Birchall.

Victor Ponta este acuzat de DNA de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi complicitate la infracţiunea de spălare de ba

Conform anchetatorilor, fostul premier ar fi luat 220.000 de euro de la Sebastian Ghiţă pentru a organiza vizita lui Tony Blair în România. În schimbul acestei sume l-ar fi desemnat pe Ghiță candidat pe listele PSD.