Home » Știri » Ana Maria Pătru „ar putea influenţa depoziţiile martorilor”: Procurorii cer arestarea fostei șefe AEP

Ana Maria Pătru „ar putea influenţa depoziţiile martorilor”: Procurorii cer arestarea fostei șefe AEP

Octavian Palade / 16.11.2016, 12:56
Ana Maria Pătru „ar putea influenţa depoziţiile martorilor”: Procurorii cer arestarea fostei șefe AEP

Procurorii DNA cer Tribunalului Prahova arestarea fostei șefe AEP, Ana Maria Pătru, deoarece, susțin aceștia, lăsată în libertate, ar putea influenţa depoziţiile martorilor.

Anchetatorii DNA Ploieşti au dispus marţi punerea în mişcare a acţiunii penale şi au reţinut-o pe Ana Maria Pătru, la data faptelor vicepreşedinte al Autorităţii Electorale Permanente, pentru săvârşirea a trei infracţiuni de trafic de influenţă şi două fapte de spălare a banilor.

Miercuri, procurorii DNA cer Tribunalului Prahova arestarea pentru 30 de zile a fostei șefe AEP, pe motiv că, lăsată în libertate, ar putea influenţa depoziţiile martorilor, cu atât mai mult cu cât există indicii că ar fi încercat să ascundă probe din dosarul în care este acuzată că a pretins şi primit de la reprezentanţii unei societăţi comerciale peste 20.000 de euro reprezentând contravaloarea unui imobil în Bucureşti şi a unei maşini, în schimbul derulării unor contracte încheiate de societate cu Autoritatea Electorală Permanentă, scrie news.ro.

În ordonanţa de reţinere, se arată că măsura a fost luată în raport de gravitatea acuzaţiilor, modalitatea de săvârşire a faptelor, cuantumul infracţiunilor de corupţie, respectiv aproximativ 275.000 de euro, şi implicarea mai multor persoane şi societăţi într-un circuit financiar fraudulos.

Apărătorul fostei șefe AEP, Cristian Ene, a declarat, la finalul audierilor, care au durat mai multe ore şi s-au încheiat marţi noapte, că, „având în vedere situaţia juridică”, Ana Maria Pătru a decis să demisioneze din funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente.

Ordonanţa procurorilor menționează că, în perioada aprilie – iunie 2008, Ana Maria Pătru, în calitate de vicepreşedinte al Autorităţii Electorale Permanente (AEP), funcţie cu rang de secretar de stat, a pretins, iar în anul 2009 a şi primit de la reprezentanţii unei societăţi comerciale suma de 210.000 de euro, reprezentând contravaloarea unui imobil situat în Bucureşti. În schimb, Pătru a promis că va susţine derularea în bune condiţii a unui contract încheiat de acea firmă cu AEP, precum şi că va susţine societatea să obţină şi să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a şi realizat.

De asemenea, procurorii DNA mai spun că, în cursul anului 2009, fosta șefă AEP a ascuns provenienţa sumei de 210.000 de euro, prin folosirea unui circuit financiar fictiv constând în derularea unor operaţii comerciale între mai multe societăţi comerciale, între care firma beneficiară a contractului cu Autoritatea Electorală Permanentă şi o firmă controlată de către Ana Maria Pătru prin soţul său.

În anul 2011, tot în calitate de vicepreşedinte al AEP, Ana Maria Pătru a pretins şi primit de la reprezentanţii aceleiaşi societăţi comerciale contravaloarea unui autovehicul marca Land Rover în sumă de 15.000 euro, în schimbul promisiunii că va susţine derularea, în bune condiţii, a unor contracte de servicii încheiate de societatea respectivă cu AEP. De asemenea, fosta șefă AEP a promis că va susţine societatea să obţină şi să deruleze contracte viitoare, ceea ce s-a şi întâmplat, potrivit anchetatorilor.

Ana Maria Pătru, intervenții la fostul ministru al Economiei

Ana Maria Pătru mai este acuzată că, în cursul anului 2011, în aceeași calitate de vicepreşedinte al AEP, a pretins şi primit suma de 50.000 euro de la administratorul unei alte firme, intervenind în schimb la ministrul Economiei, astfel încât omul de afaceri să fie primit în audienţă, fapt care s-a şi întâmplat la scurt timp de la intervenţia acesteia.

Anchetatorii arată că, pentru a ascunde identitatea adevăratului proprietar şi beneficiarul real al autovehiculului marca Land Rover cumpărat cu bani proveniţi din cele două fapte de trafic de influenţă, în acelaşi an, Pătru a achiziţionat şi înmatriculat acest bun pe numele altei persoane.

În acest dosar, DNA Ploieşti a efectuat marţi patru percheziţii în Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Vâlcea, la sediul Autorităţii Electorale Permanente şi la domiciliile unor persoane.

Soţul Anei Maria Pătru ar fi încercat să fugă în timpul percheziţiilor de la locuinţa celor doi soţi din judeţul Vâlcea având asupra sa documente ale societăţii sale radiate, care ”erau relevante pentru circuitul mitei”, afirmă surse judiciare. Procurorii au reuşit însă să-l oprească pe bărbat.