Home » Știri » ANAF: Contribuabilii care au de încasat bani de la stat nu vor mai putea fi executaţi silit de Fisc

ANAF: Contribuabilii care au de încasat bani de la stat nu vor mai putea fi executaţi silit de Fisc

Octavian Palade / 10.11.2016, 15:52
ANAF: Contribuabilii care au de încasat bani de la stat nu vor mai putea fi executaţi silit de Fisc

ANAF a propus un proiect prin care contribuabilii din România care au de încasat bani de la diverse instituţii ale statului nu vor mai putea fi executați silit.

Măsura propusă de ANAF vine în condiţiile în care Codul de procedură fiscală prevede o procedură specială de executare silită pentru contribuabilii care, chiar dacă au datorii neplătite către stat, deţin şi creanţe asupra statului, adică au de încasat diverse sume de la instituţii sau autorităţi publice, scrie news.ro.

„Pentru a asigura o bună implementare a acestei noi reguli, ANAF propune aprobarea unui ordin de procedură prin care contribuabilii care nu şi-au putut încasa la timp creanţele comerciale de la instituţii sau autorităţi ale statului vor fi protejaţi de măsurile de executare pe care tot statul, prin administraţia fiscală, le putea lua asupra lor cu toate că neplata obligaţiilor fiscale ale acestora era determinată tocmai de neîncasarea la termen a acestor creanţe de la alte instituţii ale statului”, se menționează într-un comunicat al ANAF.

Noua prevedere propusă de Fisc limitează aplicarea executării silite doar în limita creanţei pe care contribuabilul o are de încasat de la o instituţie a statului, la poprirea pe care Fiscul o înfiinţează la acea instituţie sau autoritate publică cu datorii la contribuabili.

„Astfel, rezultă că, în această situaţie, Fiscul suspendă celelalte măsuri de executare (poprirea conturilor bancare, sechestrarea bunurilor sau poprirea altor terţi debitori ai contribuabilului) până la încasarea creanţelor sale de la instituţiile debitoare, asigurându-se astfel o echitate deplină în raportul fiscului cu contribuabilul”, se mai arată în comunicat.

Ministerul Finanţelor a lansat recent în dezbatere un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru simplificarea legislaţiei fiscale, ce prevede, între alte măsuri, aplicarea popririlor doar pentru suma datorată statului de către contribuabili.

„Prin această măsură se urmăreşte, în contextul comunicării electronice dintre ANAF, ca organ fiscal central, pe de o parte, şi bănci, în calitatea lor de terţi popriţi, pe de altă parte, implementarea unui mecanism mai rapid de comunicare în cazul înfiinţării/ridicării popririlor, scopul fiind de a evita apariţia eventualelor cazuri în care contribuabililor li s-au indisponibilizat şi executat sume de bani care depăşesc nivelul creanţei pentru care s-a înfiinţat poprirea”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului.

Altfel spus, ori de câte ori o bancă va informa Fiscul că a indisponibilizat sumele de bani pentru care s-a înfiinţat poprirea, ANAF va dispune de un mecanism legal pentru a ridica celelelate popriri.