Home » Știri » ANAF: cine va figura pe lista cu obligaţii fiscale restante

ANAF: cine va figura pe lista cu obligaţii fiscale restante

Sebastian Rotaru / 26.01.2017, 13:42
ANAF: cine va figura pe lista cu obligaţii fiscale restante

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat, joi, că propune modificarea procedurii de publicare a listelor cu obligaţii fiscale restante.

Potrivit ANAF, doar persoanele fizice cu datorii neachitate la timp de cel puţin 15.000 lei să apară pe listele publicate de către instituţie, scrie News.ro.

Anul trecut, ANAF a publicat liste cu datornicii persoane fizice, cu restanţe de peste 1.500 lei.

Listele au generat mai multe replici din partea unor persoane care fie şi-au plătit taxele, fie se judecau cu Fiscul, considerând că nu trebuie să plătească sumele impuse de către ANAF.

]n urma acestor dispute, Fiscul a propus ” modificarea procedurii de publicare a listelor cu obligaţii fiscale restante, respectiv a plafoanelor sub care cuantumul total al obligatiilor fiscale restante nu mai fac obiectul publicãrii pe site”.

„Aceste plafoane sunt: a) 500.000 lei, pentru marii contribuabili; b) 250.000 lei, pentru contribuabilii mijlocii; c) 100.000 lei, pentru celelalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistreazã obligatii fiscale restante si din desfãsurarea de activitãti economice în mod independent sau exercitã profesii libere; d) 15.000 lei, pentru debitorii persoane fizice, altele decât cele de la lit. c)„, a precizat instituţia fiscală, într-un comunicat.

În 16 mai 2016, ANAF a publicat lista cu datornicii persoane fizice, cu restanţe de peste 1.500 lei la 31 martie, fiind înregistraţi 187.230 debitori, care aveau datorii totale de 3,4 miliarde lei, inclusiv din activităţi independente sau profesii libere.

În luna iulie 2016, ANAF a schimbat regulile de publicare a listelor datornicilor la buget,  eliminând persoanele fizice şi firmele ale căror datorii la stat sunt mai mici sau egale cu sumele pe care trebuie să le primească de la stat, prin restituire sau rambursare.

După modificarea procedurii, listele publicate în august 2016 mai conţineau doar 126.365 de persoane fizice cu datorii la stat, care însumau peste 3 miliarde lei (671,1 milioane euro) în 30 iunie 2016.

viewscnt