Home » Știri » Anchete după dezvăluirile The Sun referitoare la exploatarea copiilor

Anchete după dezvăluirile The Sun referitoare la exploatarea copiilor

Octavian Palade / 22.11.2016, 12:41
Anchete după dezvăluirile The Sun referitoare la exploatarea copiilor

DGASPC şi ITM Satu Mare au declanșat anchete în cazul familiei care şi-ar folosi copiii pentru a asambla jucării din ouă Kinder. 

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Satu Mare şi Inspectoratul Teritorial de Muncă fac anchete în cazul familiei care şi-ar folosi copiii pentru a asambla jucării din ouă Kinder şi al celor două firme care i-ar plăti pe părinţii acestora, în urma articolului publicat în cotidianul britanic The Sun.

Directorul general al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Satu Mare, Mariana Dragoş, a menționat că instituţia s-a autosesizat marţi, în urma articolului publicat în cotidianul The Sun, pentru a vedea dacă faptele prezentate sunt reale, dacă acei copiii au fost supuşi la diverse forme de abuz şi le-au fost periclitate dreptul la viaţă şi la educaţie.

Mariana Dragoş a declarat că doar în urma anchetei se va putea stabili dacă este o situaţie reală şi dacă se poate vorbi despre exploatare prin muncă a copilului de către părinţi, arătând că în analiză vor fi implicate şi alte instituţii abilitate, respectiv autorităţile locale, poliţia și Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Directorul DGASPC Satu Mare a adăugat că în situaţia în care părinţii, care sunt responsabili pentru creşterea şi îngrijirea copiilor, i-au supus unui abuz fizic sau emoţional, vor fi luate măsurile care se impun, pentru interesul superior al copilului.

Aceasta mai spus că în cadrul anchetei, după idenificarea familiei şi primirea datelor şi informaţiilor de la celelalte autorităţi, vor avea loc discuţii cu părinţii şi cu copiii, pentru a putea fi trasă o concluzie şi a se întocmi un raport din care să reiasă dacă este vorba de un abuz şi de o formă de exploatare prin muncă, raport care ar putea fi gata într-o săptămână.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Satu Mare a început la rândul său controale la firmele Romexera şi Prolegic, ale căror nume apar în materialul cotidianului The Sun.

ITM declanșează anchete, dar cu rezerve

Ioan Flore, inspector în cadrul ITM Satu Mare, a declarat că două echipe de control au plecat la cele două firme, iar verificările sunt în curs.

Acesta a mai spus că ITM a făcut controale la cele două firme în 2014 şi, respectiv, 2015, iar atunci acestea nu aveau contracte de muncă la domiciliu şi nici nu au fost semnalate situaţii de minori prezenţi la muncă.

Totodată, Ioan Flore a menționat că din informaţiile prezentate în articolul The Sun rezultă că părinţii acelor copii ar fi salariaţi ai celor două firme, însă, în urma verificărilor, numele prezentate nu figurează în registrul de evidenţă a salariaţilor. În aceste condiţii, până la finalizarea controlului, veridicitatea şi autenticitatea informaţiilor prezentate în acel articol vor fi luate cu rezervă.

El a mai afirmat că, dacă informaţiile prezentate în cotidianul The Sun sunt reale, cele două firme riscă să fie amendate dacă nu aveau încheiate contracte de muncă la domiciliu cu acele persoane. De asemenea, în cazul în care s-ar confirma o situaţie de exploatare a copilului, vor fi sesizate organele de cercetare penală.

Jurnaliştii The Sun susţin că familiile sărace de români muncesc până la 13 ore pe zi în propriile locuinţe pentru a asambla jucăriile mici de plastic care se găsesc în interiorul ouălor Kinder. De asemenea, copii români cu vârste de doar şase ani participă la această muncă extenuantă în schimbul unei plăţi modice, echivalentă cu doar 22 de penny pe oră. Părintele unor copii implicaţi în asamblarea de jucării a declarat că este vorba de o muncă de sclavi.