Home » Știri » Angela Merkel i-a cerut lui Putin încetarea violențelor în estul Ucrainei

Angela Merkel i-a cerut lui Putin încetarea violențelor în estul Ucrainei

Sebastian Rotaru / 07.02.2017, 17:21
Angela Merkel i-a cerut lui Putin încetarea violențelor în estul Ucrainei

Cancelarul german Angela Merkel i-a cerut, marți, liderului rus Vladimir Putin, într-o convorbire telefonică, să își folosească influența în rândul separatiștilor din estul Ucrainei pentru a pune punct violențelor.

La finalul convorbirii telefonice dintre Angela Merkel și Vladimir Putin, cei doi au căzut de acord că o încetare a focurilor în zonă este necesară, iar eforturile în acest sens trebuie accentuate, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului german, citat de Reuters.

Forțele ucrainene și separatiștii pro-ruși dau vina unii pe alții pentru cele mai recente conflicte care au ucis aproximativ 10.000 de oameni, din aprilie 2014.

„Cancelarul german și președintele rus au recunoscut că eforturile trebuie să asigure o încetare a focurilor și au cerut miniștrilor de Externe, da și consilierilor să rămână în contact strâns”, a declarat purtătorul de cuvânt, Steffen Seibert.

Angela Merkel și președintele Franței, Francois Hollande, au încercat mult timp să pună capăt conflictului, dar tratatul de pace de acum doi ani de la Minsk a blocat cele două părți – Germania și Franța.

Statele Unite și Uniunea Europeană au impus sancțiuni Rusiei, iar Ucraina și NATO au acuzat Kremlinul că alimentează conflictul prin sprijinirea separatiștilor cu trupe și arme, acuzație pe care aceștia o neagă.

Kremlinu, într-o descriere făcută în urma convorbirii telefonice dintre Merkel și Putin, a arătat „îngrijorări serioase în legătură cu escaladarea conflictului armat, care rezultă cu pierderi omenești”.

De asemenea, Kievul se arată îngrijorat de schimbarea balanței politice în favoarea Rusiei de către președintele american, Donald Trump. Această chestiune ar putea indica ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei.

Conflictele din estul Ucrainei au luat amploare la o lună după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea, în martie 2014. În această convorbire, Angela Merkel nu a făcut nicio referire la anexare, cu toate că ea mereu amintește și critică această deiziei a Rusiei, mai spune purtătorul de cuvând în declarație.